Ετήσια Απολογιστική Γενική Συνέλευση για τον Συλλόγου Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Ν. Μαγνησίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Διοίκηση του Συλλόγου Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Ν. Μαγνησίας, πραγματοποίησε την Δευτέρα στις 10.00π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου
την Ετήσια Απολογιστική Γενική Συνέλευση,με παρακάτω θέματα:

1. Διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του 2013.

2. Έγκριση προϋπολογισμού του 2014.

3. Πρόγραμμα δράσης.

4. Διάφορα.

Από την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και τις τοποθετήσεις των μελών του Συλλόγου, το συμπέρασμα που βγαίνει, ότι «οι ριζικές περικοπές στις συντάξεις, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η δραματική μείωση των παροχών κάθε είδους όλων σχεδόν των Ταμείων, η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους, ολόκληρο δηλαδή το αντιασφαλιστικό ντελίριο που ξεδιπλώθηκε τα πέντε τελευταία χρόνια, ήταν μόνο η αρχή του πολέμου σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Η επίθεση αυτή θα έχει συνέχεια. Οι δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων, τα σχέδια που επεξεργάζονται η κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνουν ότι ο πόλεμος αυτός θα κορυφωθεί. Ούτε τα σημερινά ανυπόφορα επίπεδα συντάξεων και παροχών από τα Ταμεία δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Στην κατεύθυνση αυτή ήδη κινείται η κυβέρνηση σχεδιάζοντας την παραπέρα ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης που με το ενιαίο σύστημα παροχών και εισφορών, στοχεύει στο παραπέρα «κλάδεμα» κύριων συντάξεων που αποδίδονται σήμερα.

Παράλληλα με τη δημιουργία ενός μεγάλου Επικουρικού Ταμείου στο οποίο εντάσσονται όλα τα μεγάλα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και η συντριπτική πλειοψηφία ασφαλισμένων και συνταξιούχων και κυρίως με το νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, αλλά και της πρόβλεψης ότι δε θα αποδίδεται συγκεκριμένη σύνταξη, αλλά το ύψος της θα καθορίζεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις εισφορές και τα αποθεματικά του Ταμείου, η επικουρική σύνταξη θα μετατραπεί σε ένα πενιχρό βοήθημα, χωρίς ούτε αυτό να είναι εξασφαλισμένο. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τα εφάπαξ, τα οποία πλέον εξαρτώνται από τη βιωσιμότητα των Ταμείων και τα αποθεματικά τους, που έτσι και αλλιώς έχουν λεηλατηθεί.

Τα παραπάνω βέβαια δεν είναι «ελληνική πατέντα». Έχουν δρομολογηθεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπηρετούν τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στα πλαίσια και της ατζέντας «Ευρώπη 2020».

Στοχεύουν στην επέκταση των ιδιωτικών συστημάτων ασφάλισης σε βάρος των δημόσιων συστημάτων, στην αύξηση των ορίων ηλικίας μέσα από τη σύνδεσή τους με το προσδόκιμο ζωής και στον περιορισμό όλων των προβλέψεων για «πρόωρη» συνταξιοδότηση. Γενικός κανόνας όλων αυτών των παρεμβάσεων είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν περισσότερα χρόνια και να λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις και λιγότερες παροχές. Και βέβαια στρατηγική επιδίωξη των ανατροπών είναι η απαλλαγή του καπιταλιστικού κράτους και της εργοδοσίας από τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, μεταφέροντας όλα τα βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων που θα είναι και οι μοναδικοί χρηματοδότες.

Στο ερώτημα, πού θα φτάσει η κατάσταση και με την Κοινωνική Ασφάλιση, μέχρι πόσο θα πέσουν οι συντάξεις, η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: Μέχρι εκεί που το επιτρέψουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, όλοι οι ασφαλισμένοι. Οι κεφαλαιοκράτες και οι κυβερνήσεις τους δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό. Θα συνεχίσουν να «κόβουν» και να αρπάζουν, όσο το κίνημα δε βάζει φρένο στο αντιλαϊκό αμόκ.

Γιατί ο μόνος που μπορεί να ορθώσει τείχος στην καταστροφή που απειλεί το λαό, είναι ο ίδιος με τους αγώνες του. Αγώνες που για την Κοινωνική Ασφάλιση πρέπει να έχουν στο κέντρο τους όχι μόνο την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, αλλά και την απαίτηση να πληρώσει γι’ αυτή το κράτος και οι εργοδότες, να διεκδικήσει και να παλέψει για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα εξασφαλίζει συντάξεις και παροχές στο ύψος των σημερινών αναγκών.»

«Να είναι καθαρό ότι η επίθεση δεν έχει ολοκληρωθεί. Με πρόσχημα την βιωσιμότητα των ταμείων έρχονται νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Νέες μειώσεις στις συντάξεις κύριες και επικουρικές, αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ριζικές περικοπές σε υγεία και πρόνοια, παραπέρα μείωση και αφαίρεση του ΕΚΑΣ. Ήδη οι βασικές συντάξεις από το 2015 θα μειωθούν στα 360 Ευρώ.

Να γίνει καθαρό, ότι απάντηση σε αυτή την επίθεση, να αναχαιτίσει, να αποτρέψει τα μέτρα και να ανατρέψει τις αντεργατικές πολιτικές τους, μόνο ο ενωμένος εργατικός λαϊκός αγώνας μπορεί να δώσει.

Η κοινωνική ασφάλιση μας αφορά όλους, δεν είναι ζήτημα των συνταξιούχων αλλά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων όλων των ηλικιών και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται και να συζητιέται μόνο το θέμα που αφορά την σύνταξη και όλα τα άλλα μεγάλα προβλήματα, φάρμακα, ασφάλεια, αναπηρίες, πρόνοια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ιατρικές εξετάσεις να εξαφανίζονται και να μην είναι στο κέντρο των συζητήσεων. Μια τέτοια αντιμετώπιση και πολύ περισσότερο αντίληψη και πρακτική, ρίχνει νερό στον μήλο της προπαγάνδας των βιομηχάνων.

Κεντρική μας τοποθέτηση είναι ότι η συνταξιοδότηση, τα φάρμακα, οι κοινωνικές παροχές πρέπει να είναι εξασφαλισμένα ως καθολικό δικαίωμα, ανεξάρτητα από τη μορφή εργασίας, από το αν είναι εργαζόμενος ή άνεργος ο καθένας. Είναι καθολικό δικαίωμα και αποτελεί υποχρέωση του κράτους.

Είναι δικαίωμα το αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με μειωμένα τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση κτλ.

Να σηκώσουν το βάρος της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης τα μονοπώλια και το κράτος τους και όχι η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα, Δεν αγωνιζόμαστε να σώσουμε ότι μπορούμε, αλλά και να ανοίξουμε το δρόμο για την οριστική λύση του προβλήματος, για το πλήρες δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Πρόνοια, την πρόληψη, την ευημερία της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, του πολύπαθου λαού μας.

Ωστόσο σήμερα μπροστά μας μπαίνουν άμεσα προβλήματα αποτέλεσμα των αντεργατικών πολικών που άμεσα πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Απαιτούμε τώρα:

· Η κυβέρνηση άμεσα να εγγυηθεί την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων.
· Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες όλων των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
· Καμία άλλη περικοπή στις συντάξεις. Να αυξηθούν οι συντάξεις.
· Κατάργηση των χαρατσιών των κατασχέσεων.
· Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιασφαλιστικών νόμων και αποκατάσταση όλων των περικοπών.
· Οι συντάξεις κύριες και επικουρικές να αποδίδονται άμεσα στους δικαιούχους τους. Τώρα αποδίδονται το λιγότερο σε 16 μήνες και ο χρόνος αυτό αυξάνεται συνεχώς, έχουμε περιπτώσεις που ξεπερνούν τα δύο χρόνια.
· Να προσληφθεί άμεσα προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία.
· Να διασφαλιστεί δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, εργαζόμενους συνταξιούχους ΑΜΕΑ ανέργους, εργαζομένων με προσωρινή απασχόληση σε όλη την εργατική λαϊκή οικογένεια.
· Να μην υπάρχει εργαζόμενος και άνεργος χωρίς ασφάλιση.

Χρειάζεται να προετοιμάσουμε τα λαϊκά στρώματα και να προετοιμαστούμε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε σοβαρές και απότομες εξελίξεις που είναι πολύ πιθανές. Που μπορεί να χτυπήσουν έναν κλάδο, αλλά πρέπει να απαντηθούν ενιαία από όλους!

Προτείνουμε τις εξής δραστηριότητες:

– Στις 5 Ιούνη, στις 10.30 η ωρα να πραγματοποιησουμε την συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου με την παρουσία του Γ. Γραμματέα της Ομοσπονδίας τον συνάδελφο Μανώλη Ραλλάκη και για την καλύτερη οργάνωση της πανελλαδικής κινητοποίησης στις 19 Ιουνίου στην Αθήνα.
– Στις 19 Ιούνιου μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική κινητοποίηση κατά στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, από την 1/7, καθώς και στις νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις που θα τεθούν σε εφαρμογή από την αρχή του επόμενου έτους. της κατάργησης των επικουρικών συντάξεων από τις 1/07/2014.»

Στο τέλος της Απολογιστική Γενική Συνέλευση, τα παραβρισκόμενα μέλη, ομόφωνα εγκρίναν τον Διοικητικό και οικονομικό απολογισμός του 2013, την έγκριση του προϋπολογισμού του 2014,το πρόγραμμα δράσης και να σταλεί το υπόμνημα στην 5η Υγειονομική περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για τις ελλείψεις των ιατρών στο υποκατάστημα Π.Ε.Δ.Υ. Βόλου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει