«Ευθύνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι η Τουρκία»Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021, 12:27

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιρρίπτει τις ευθύνες η Τουρκία για το διαβόητο πλέον «Sofagate» και το καψόνι που έγινε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι είναι άδικες οι κατηγορίες σε βάρος της χώρας του και πέταξε το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ατόπημα σε βάρος της κας. Φον ντερ Λάιεν.   

«Η Τουρκία είναι μια χώρα με βαθιές ρίζες. Δεν φιλοξενεί ξένους για πρώτη φορά. Το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στις συναντήσεις στην Τουρκία είναι το διεθνές πρωτόκολλο και εφαρμόζεται στο πλαίσιο της παγκοσμίως γνωστής τουρκικής φιλοξενίας» τόνισε. Κι υποστήριξε ότι «οι απαιτήσεις της ΕΕ εκπληρώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι η διευθέτηση των θέσεων έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις τους. Οι υπηρεσίες πρωτοκόλλων μας είχαν έλθει προηγουμένως σε επαφή κι υλοποιήθηκαν οι απαιτήσεις τους».

Επιπλέον η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah ανέφερε, επικαλούμενη πηγές της Άγκυρας, ότι η Ε.Ε. είναι υπεύθυνη για το περιστατικό κι ότι οι υπηρεσίες πρωτοκόλλου των Βρυξελλών είχαν υποδείξει πριν τη συνάντηση τις θέσεις των Ερντογάν, Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν.

Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε στην ιστοσελίδα Middle East Eye είπε ότι οι εκπρόσωποι του κ. Μισέλ συμφώνησαν για τη διευθέτηση των καθισμάτων «αλλά δεν υπήρξε εκπρόσωπος από την ομάδα της Φον ντερ Λάιεν, άρα δεν είχαμε τη δική τους άποψη».

Ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε… ευρωπαϊκό σαμποτάζ σε βάρος της προέδρου της Κομισιόν, καθώς η ομάδα του Μισέλ απέρριψε διάταξη των θέσεων με την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καθόταν απέναντι από τους δύο επισκέπτες του. «Το μόνο που δέχθηκε η ομάδα του Μισέλ ήταν να δοθεί στην Φον ντερ Λάιεν ένα κάθισμα ίδιου τύπου και ύψους» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κανονισμού της Λισαβόνας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προηγείται του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα θέματα διάταξης των θέσεων. 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021, 12:34Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει