Εύσημα Σόιμπλε στον ΤσίπραEύσημα στον Αλέξη Τσίπρα για την επίλυση του ονοματολογικού απονέμει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποκαλώντας τον μάλιστα statesman (υπεύθυνο πολιτικό άνδρα – πολιτική προσωπικότητα). 

«Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεμπλόκαρε τη σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία είναι μια αξιοσημείωτη επίδοση ενός statesman. Ειδικά αφού υποχρεώθηκε να υποστεί την εσωτερική αντίδραση» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν προέδρος της γερμανικής Βουλης.

Η δήλωση του κ. Σόιμπλε φιλοξενείται σε αφιέρωμα της εφημερίδας Zeit για τις ελληνικές εκλογές με τίτλο «Υπερβολικά επιτυχημένος για τους Έλληνες. Ο Αλέξης Τσιπρας οδήγησε τη χώρα του έξω από την κρίση. Οι ψηφοφόροι του όμως δεν του συγχωρούν τα μέσα που μετήλθε».

Ο Μίχαελ Τουμαν που υπογράφει το άρθρο κάνει μια ιστορική αναδρομή από το 2015 ως σήμερα, θεωρεί ολέθριο λάθος την ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον Γιάνη Βαρουφάκη, μιλάει για τον «ενθουσιασμό των ερασιτεχνών» που επικρατούσε στην αρχή στο Μαξίμου και κάνει ειδική μνεία στο Όχι που έγινε Ναι μετά το δημοψήφισμα.

Αναφέρεται στον «ερωτισμό της σύγκρουσης με την Ευρώπη» κατά την πρώτη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, το Νιετ (Όχι) της Μόσχας όταν η Αθήνα απευθύνθηκε στη Ρωσία για βοήθεια και την μετέπειτα αθέτηση των υποσχέσεων.

«Του Τσίπρα του είναι εύκολο να μιλάει αριστερά, όχι όμως και να ενεργεί αριστερά», παρατηρεί ο δημοσιογράφος. Έμαθε γρήγορα και κατάφερε να συναγάγει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από το μνημόνιο, συμπληρώνει. Ολοκλήρωσε τις ιδιωτικοποιήσεις, αύξησε τους φόρους της μεσαίας τάξης, οδήγησε την χώρα του σε πλεονάσματα και αποκατέστησε την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Το τίμημα όμως είναι βαρύ: χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, η μεσαία τάξη εξαθλιώθηκε και 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα, προσθέτει.

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2019, 10:58

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει