Ζαχάροβα: Η διακοπή της διαμετακόμισης φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας αποτελεί απειλή για την Ευρώπη
Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Η Μόσχα θεωρεί την Ουάσιγκτον και το Κίεβο υπεύθυνες για τη διακοπή της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε σχόλιο στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Η ευθύνη για τη διακοπή της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου ανήκει εξ ολοκλήρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ανδρείκελο καθεστώς του Κιέβου, καθώς και τις αρχές των ευρωπαϊκών κρατών που θυσίασαν την ευημερία των πολιτών τους για χάρη της οικονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας», σημείωσε.
Η Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι το Κίεβο αποφάσισε να σταματήσει την άντληση φυσικού αερίου σε κατοίκους ευρωπαϊκών χωρών, παρά την εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της Gazprom.
«Η παύση των προμηθειών ανταγωνιστικής και φιλικής προς το περιβάλλον ρωσικής ενέργειας όχι μόνο αποδυναμώνει το οικονομικό δυναμικό της Ευρώπης, αλλά έχει επίσης πολύ αρνητικό αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο των ευρωπαίων πολιτών», τονίζει το σχόλιο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, το «γεωπολιτικό υπόβαθρο» της απόφασης του Κιέβου βρίσκεται στην επιφάνεια και ο κύριος ωφελούμενος από την αναδιανομή της αγοράς ενέργειας του Παλαιού Κόσμου ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η διπλωμάτης σημείωσε επίσης ότι το πρώτο θύμα της ληστρικής στρατηγικής των ΗΠΑ είχε ήδη γίνει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία – η Γερμανία, η οποία, μετά την έκρηξη του Nord Stream, αναγκάστηκε να αγοράσει φυσικό αέριο σε σημαντικά υψηλότερες τιμές και, ως αποτέλεσμα, έπρεπε να περιορίσει η μεγαλύτερη και θρυλική γερμανική παραγωγή.
«Τώρα άλλες χώρες της πρώην οικονομικά επιτυχημένης και ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για την αμερικανική προστασία», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η συμφωνία για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Την περασμένη εβδομάδα, ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι απέρριψε τη δυνατότητα επέκτασης αυτής της συμφωνίας ακόμη και για αγορές από τρίτες χώρες. Ως αποτέλεσμα, η Gazprom σταμάτησε την άντληση από τις 08:00 ώρα Μόσχας την 1η Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι είχε χάσει την τεχνική και νομική ικανότητα να προμηθεύει φυσικό αέριο για διέλευση μέσω Ουκρανίας.
Πέρυσι, η Gazprom προμήθευσε περίπου 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου μέσω αυτής της διαδρομής, που ανήλθε στο 4,5 τοις εκατό της συνολικής κατανάλωσης της ΕΕ.
Τώρα η μόνη πηγή φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό για τους Ευρωπαίους παραμένει ο Balkan Stream, ο οποίος λαμβάνει καύσιμα από τον Turkish Stream. Κάθε χρόνο προμηθεύει περίπου 14-15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στη Ρουμανία, την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την Ουγγαρία.
Η Ρωσία έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην ΕΕ το 2024
Με βάση τα αποτελέσματα του 2024, η Ρωσία αύξησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση στα 54,45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, γεγονός που επέτρεψε στη χώρα να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της ένωσης, σύμφωνα με την ανάλυση του RIA Novosti, το οποίο επικαλείται στοιχεία από την αναλυτική εταιρεία Bruegel.
Έτσι, στο τέλος του 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε 297,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, εκ των οποίων τα 54,45 δισεκατομμύρια αγοράστηκαν από τη Ρωσία. Αυτό είναι 21% περισσότερο από τον όγκο που αγοράστηκε το 2023 (45 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα). Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο της Ρωσίας στην τοπική αγορά αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους σε 18,3% από 14,2%.
Πέρυσι η ΕΕ αγόρασε περισσότερο αέριο μόνο από τη Νορβηγία – 93,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σύγκριση με 90,3 δισεκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα. Η χώρα αντιπροσώπευε το 31,3% του συνόλου του φυσικού αερίου που εισήγαγε η ΕΕ, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 28,6%.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες το 2023 ήταν ο δεύτερος κύριος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην ΕΕ, μείωσαν τις προμήθειες κατά σχεδόν 18% το 2024 στα 51,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και έγιναν τρίτες. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιό τους μειώθηκε κατά τη διάρκεια του έτους στο 17,2% από 19,7%.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγόρασε σημαντικούς όγκους από την Αλγερία, αν και μειώθηκαν ελαφρώς κατά 3% – στα 32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η ένωση αγόρασε 12,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ οι αγορές από τους Βρετανούς μειώθηκαν κατά 29% κατά τη διάρκεια του έτους και από το Αζερμπαϊτζάν, αντίθετα, αυξήθηκαν κατά 2%.