ΗΠΑ, Βρετανία και Νορβηγία απορρίπτουν την ανακοίνωση των στρατηγών ότι θα οργανώσουν εκλογέςΟι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νορβηγίας κατήγγειλαν χθες Τρίτη την ανακοίνωση των στρατηγών που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Σουδάν ότι θα οργανώσουν εκλογές, μία ημέρα μετά την αιματηρή καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση να υπάρξει «μεταβίβαση» της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση το συντομότερο.

Στον λαό του Σουδάν αξίζει να γίνει «μετάβαση σε κλίμα ηρεμίας, της οποίας θα ηγηθούν πολίτες, που θα μπορέσουν να εγγυηθούν τις συνθήκες για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, αντί της διεξαγωγής εκλογών επιβεβλημένων βιαστικά και αναγκαστικά» από το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο που βρίσκεται στην εξουσία, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Περισσότεροι από 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, όταν διαλύθηκε διά της βίας ο καταυλισμός χιλιάδων διαδηλωτών που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στο κτήριο του γενικού επιτελείου στο Χαρτούμ, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Κεντρικής Επιτροπής των Σουδανών Γιατρών, οργάνωσης προσκείμενης στο κίνημα.

«Διατάσσοντας τις επιθέσεις αυτές, το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο έθεσε σε κίνδυνο τη διαδικασία της μετάβασης και την ειρήνη στο Σουδάν», τόνισαν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Όσλο.

«Απευθύνουμε έκκληση να υπάρξει μεταβίβαση της εξουσίας κατόπιν διαπραγματεύσεων σε πολιτική κυβέρνηση όπως απαιτεί ο σουδανικός λαός», προστέθηκε στην κοινή ανακοίνωση των τριών κυβερνήσεων.

Το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι ακυρώνει όλα τα μέτρα τα οποία είχαν συμφωνηθεί στις συνομιλίες με το κίνημα διαμαρτυρίας και ότι θα οργανώσει εκλογές μέσα «σε εννέα μήνες».

Ο στρατός ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Όμαρ Ελ Μπασίρ, που παρέμεινε στην εξουσία για περίπου τριάντα χρόνια, την 11η Απριλίου, έπειτα από τις πολύμηνες μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος του.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2019, 02:48

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει