ΗΠΑ εναντίον Ταϊβάν – Zougla


Ούτε η Ουάσιγκτον ούτε το Πεκίνο είναι έτοιμοι για απότομη κλιμάκωση αυτή τη στιγμή. Οι Αμερικανοί ανυπομονούν για τις προεδρικές εκλογές το 2024 και η Κίνα συνεχίζει να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να αποδείξουν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν την Ταϊβάν συνεχίζει να αυξάνει το επίπεδο σκληρής έντασης σε αυτό το μέρος του πλανήτη, όπου, όπως φαινόταν νωρίτερα, είχε αναπτυχθεί ένα σχετικά σταθερό status quo.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την έναρξη της πρώτης φάσης της «Εμπορικής Πρωτοβουλίας ΗΠΑ-Ταϊβάν για τον 21ο αιώνα», μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν. Αυτό θα αλλάξει το status quo που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 70 χρόνια γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να πάρουν ρίσκα για πολλούς λόγους, αλλά δεν θα οδηγήσει σε τίποτα άλλο παρά σε έναν νέο γύρο κλιμάκωσης της σύγκρουσης με την Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαίτηση ως ασφάλιση

Στις 7 Αυγούστου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την εφαρμογή της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ταϊβάν. Το έγγραφο προτάθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε δικομματική βάση στις αρχές Ιουνίου 2023. Μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνει τη συγκατάθεση του Κογκρέσου να δημιουργήσει στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Ταϊβάν και ρυθμίζει επίσης τους κανόνες για την εφαρμογή περαιτέρω σταδίων της διαδικασίας διαπραγμάτευσης , συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για την κατανομή των εξουσιών μεταξύ της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας. Εν ολίγοις, οι εκπρόσωποι, βασιζόμενοι στο σύνταγμα, απαιτούν από τον Μπάιντεν να συντονίσει περαιτέρω συμφωνίες μαζί τους σε θέματα εμπορίου ΗΠΑ-Ταϊβάν. Η απάντηση του Προέδρου δεν άργησε να έρθει. Στην επίσημη δήλωσή του, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν τόνισε ότι σε περίπτωση παραβίασης των συνταγματικών του δικαιωμάτων, θα αντιμετωπίζει τις προαναφερθείσες απαιτήσεις του Κογκρέσου ως προαιρετικές. Μάλιστα, ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να καθορίσει μονομερώς την τροχιά ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων με την Ταϊβάν.

Με την πάροδο των ετών, κάποιοι από το κατεστημένο της εξωτερικής πολιτικής, καθώς και ορισμένες δεξαμενές σκέψης, έχουν προτείνει την προώθηση του εμπορίου ΗΠΑ-Ταϊβάν στο επόμενο επίπεδο. Η ιδέα έχει συζητηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, αλλά μια ενεργή μετάβαση μπορεί να εντοπιστεί μόνο από τα μέσα της δεκαετίας του 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει την αρνητική αντίδραση της ΛΔΚ. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κήρυξε το απαράδεκτο τέτοιων ενεργειών εκ μέρους της Ουάσιγκτον και κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τέτοιες πρωτοβουλίες.

Η δυσαρέσκεια του Πεκίνου είναι κατανοητή, διότι η σύναψη κάθε είδους συμφωνιών μεταξύ ενός de facto ανεξάρτητου κράτους (Ταϊβάν) και ενός πλήρους υποκειμένου του διεθνούς δικαίου (Ηνωμένες Πολιτείες) μπορεί επισήμως να σημαίνει αναγνώριση της ανεξαρτησίας του πρώτου. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό θα είναι μια επίσημη καταπάτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, που σημαίνει έναν σημαντικό λόγο για να προετοιμαστεί ή να ξεκινήσει μια πραγματική στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι , πιθανώς με τη συμμετοχή της Ουάσιγκτον.

Ο Λευκός Οίκος και το Καπιτώλιο πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Η ίδια η συμφωνία ΗΠΑ-Ταϊβάν, που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2023, δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα μέρη δεν είναι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και η Ταϊβάν (όπως συνηθίζεται στην πρακτική), αλλά το Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν και η Διοίκηση του Οικονομικού και Πολιτιστικού Αντιπροσώπου της Ταϊπέι στις ΗΠΑ (λειτουργούν ως de facto πρεσβείες). Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν παρόμοια γλώσσα θα χρησιμοποιηθεί στην τελική συμφωνία.

Κλιμάκωση ως πιάτο εποχής

Οι τούμπες στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας συνέχισαν να κλονίζουν το παγκόσμιο πεδίο πληροφοριών από τον Φεβρουάριο του 2023, μετά το περιστατικό με τα πεσμένα μπαλόνια. Η κυβέρνηση Μπάιντεν λέει ότι θέλει να απευθυνθεί στο Πεκίνο για να περιορίσει τον ανταγωνισμό εντός ορισμένων κανόνων. Η πιθανότητα να πρόκειται για καθαρή μπλόφα δεν είναι πολύ μεγάλη, αφού για χάρη ενός κόλπου, κανείς δεν θα κανονίσει πλήρεις περιοδείες κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων στην Κίνα, ακόμη και μια πολύ συμβολική επίσκεψη του ηλικιωμένου πολιτικού Κίσινγκερ εκεί. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αυξάνουν την οικονομική (επέκταση των ελέγχων των εξαγωγών) και τη στρατηγική (προμήθεια όπλων στην Ταϊβάν) πίεση στην Κίνα.

Στην επιστήμη των διεθνών σχέσεων, η φαινομενική ασυνέπεια στη λήψη αποφάσεων μπορεί να εξηγηθεί με πολλούς τρόπους. Ένα από αυτά είναι η θεωρία του Τρελού. Εν ολίγοις, ο ηγέτης της χώρας «Α» προσπαθεί να πείσει τον ηγέτη της χώρας «Β» για το απρόβλεπτο του, έτσι ώστε ο τελευταίος να είναι λιγότερο επιρρεπής σε προκλήσεις και αποφάσεις που βασικά δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας «Α». Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου του Βιετνάμ, ο Ρίτσαρντ Νίξον είπε στον Υπουργό Εξωτερικών του Χένρι Κίσινγκερ να πει στον Βορρά ότι αυτός (ο Νίξον) ήταν «εκτός ελέγχου» και έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα χωρίς δισταγμό. Ο παραλογισμός είναι τρομακτικός και αυτό είναι που διακυβεύεται. Έτσι, είναι πιθανό ο Μπάιντεν να προσπαθεί να πείσει την Κίνα να κάνει παραχωρήσεις – στο θέμα των όπλων ή του εμπορίου – ή μπορεί να την αποθαρρύνει εντελώς από το να θέλει (τουλάχιστον προσωρινά) να επανενωθεί με την Ταϊβάν.

Ας μην ξεχνάμε τον παράγοντα επιλογής. Η εξωτερική πολιτική, προηγουμένως μικρής σημασίας για τον Αμερικανό ψηφοφόρο, είναι τώρα ένα από τα θέματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο επηρεάζει τις πιθανότητες ενός προεδρικού υποψηφίου. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Κίνας. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 27% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων κατατάσσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ως μία από τις πέντε σημαντικότερες προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα επικριθεί από τους Ρεπουμπλικάνους ότι είναι «ήπιος» απέναντι στην Κίνα. Εν μέρει για αυτόν τον λόγο, δεν έχει την πολυτέλεια να οικοδομήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο με το Πεκίνο.

Η προεκλογική εκστρατεία δεν έχει ακόμη επιταχυνθεί, αλλά είναι ήδη δύσκολη για τον Μπάιντεν, γιατί η διαφορά μεταξύ του ίδιου και του Τραμπ στις πιθανές εκλογές βρίσκεται στη ζώνη του στατιστικού λάθους. Σύμφωνα με τη συνολική δημοσκόπηση της Real Clear Politics, ο σημερινός πρόεδρος είναι μόλις 0,7% μπροστά από τον προκάτοχό του. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2024, όλα μπορούν ακόμα να αλλάξουν, αλλά αν αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα το κινεζικό ζήτημα, τότε το μειονέκτημα εδώ είναι ο πρώην πρόεδρος και όχι ο Μπάιντεν. Ο τελευταίος θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ακολουθήσει σκληρή γραμμή απέναντι στο Πεκίνο. Έτσι, δεν πρέπει να περιμένουμε σύσφιξη των εμπορικών δεσμών, αλλά και νέες προμήθειες όπλων, καθώς και ταξίδια Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν.

Θα ήταν λάθος να πούμε ότι η πρωτοβουλία έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Μια πιθανή χαλάρωση των εμπορικών κανονισμών είναι αρκετά επωφελής για ορισμένους εισαγωγείς των ΗΠΑ που επλήγησαν από τον εμπορικό πόλεμο. Για παράδειγμα, η Ταϊβάν προμηθεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες με το 20,9% των θαλάσσιων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και τα μέρη τους, το 19,6% του σιδήρου και του χάλυβα, το 15,7% των εξαρτημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, το 13,6% των ημιαγωγών και το 9% του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της.

Επιπλέον, η συμφωνία μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαφοροποίηση των εξαγωγών της Ταϊβάν, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική αγορά. Αυτό έγινε ιδιαίτερα αληθές τον Απρίλιο του 2023, όταν οι εμπορικές σχέσεις Κίνας-Ταϊβάν κλιμακώθηκαν και πάλι αρνητικά. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο πρωταρχικός λόγος για την προετοιμασία συμφωνίας με τους Αμερικανούς.

Κινεζική αντίδραση

Το Πεκίνο είναι απίθανο να απαντήσει με οτιδήποτε άλλο εκτός από δηλώσεις διαμαρτυρίας ή επίσημους περιορισμούς, όπως η επέκταση των ελέγχων των εξαγωγών σε μια συγκεκριμένη κατηγορία αγαθών, για παράδειγμα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν οποιεσδήποτε επίσημες ανταλλαγές με την Ταϊβάν, να σταματήσουν να διαπραγματεύονται συμφωνίες με την Ταϊβάν… να σταματήσουν να στέλνουν ψευδή μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ. Η σχετικά ισορροπημένη αντίδραση εξηγείται όχι μόνο από τον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από τη φύση της υπογραφείσας συμφωνίας. Γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή τα μέρη έχουν συζητήσει και καθορίσει τους ρυθμιστικούς και άλλους όρους υπό τους οποίους θα διεξάγονται οι συναλλαγές. Πολύπλοκα θέματα όπως το ψηφιακό εμπόριο θα συζητηθούν στο μέλλον. Η πρακτική των εμπορικών διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ δείχνει ότι το επόμενο στάδιο των συζητήσεων ΗΠΑ-Ταϊβάν μπορεί να διαρκέσει κάποιο χρόνο, αν και υπάρχει καλός λόγος να πιστεύουμε ότι το νέο έγγραφο θα συμφωνηθεί έως τα τέλη του 2023. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, Η γλώσσα της συμφωνίας δεν έρχεται επισήμως σε αντίθεση με το καθεστώς της Ταϊβάν από την προοπτική των ΗΠΑ ως μη αναγνωρισμένου πολιτικού παράγοντα, δεδομένου ότι δεν είναι τα κράτη που είναι τα μέρη της.

Ωστόσο, το ίδιο το γεγονός της εμφάνισης μιας νέας μορφής εμπορικών σχέσεων (παρεμπιπτόντως, η μεγαλύτερη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970) δεν μπορεί παρά να ανησυχήσει τους Κινέζους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν (αν και ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί είναι υπέρ αυτής), αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ένα παρόμοιο σχέδιο — πρεσβεία + πρεσβεία (τα μέρη της συμφωνίας δεν είναι κράτη, αλλά de facto πρεσβείες) — μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επισημοποίηση στενότερων στρατιωτικών-στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Ταϊπέι και Ουάσιγκτον. Αν και μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται απίθανη, ακόμη και η προοπτική θα μπορούσε να αυξήσει το διακύβευμα και, κατά συνέπεια, να παρακινήσει την Κίνα να ακολουθήσει μια πιο σκληρή απάντηση.

Ωστόσο, αξίζει να διευκρινιστεί ότι ούτε η Ουάσιγκτον ούτε το Πεκίνο είναι έτοιμοι για απότομη κλιμάκωση αυτή τη στιγμή. Οι Αμερικανοί ανυπομονούν για τις προεδρικές εκλογές το 2024 και η Κίνα συνεχίζει να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να αποδείξουν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής, συνεχίζει να αυξάνει το επίπεδο σκληρής έντασης σε αυτό το μέρος του πλανήτη, όπου, όπως φαινόταν νωρίτερα, είχε αναπτυχθεί ένα σχετικά σταθερό status quo.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει