Ηχηρό το μήνυμα των ταξικών σωματείων και φορέων του Βόλου για τις καύσεις της ΑΓΕΤ

“Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε απόπειρα να προχωρήσει η επικίνδυνη εξέλιξη της καύσης καρκινογόνων σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Μαζική συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας μέλη και εκπρόσωποι ταξικών σωματείων και φορέων της πόλης του Βόλου στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, διεκδικώντας και απαιτώντας την απαγόρευση καύσης σκουπιδιών (RDF/SRF) αλλά και του επικίνδυνου pet-coke από την τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ.

unnamed3.jpg

Θυμίζουμε πως με την απαράδεκτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που ενέκριναν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ΑΓΕΤ μετατρέπει την πόλη σε επικίνδυνο θάλαμο αερίων με την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου να συνεχίζει την κοροϊδία τόσο στα λόγια όσο και στην πράξη αφού η τελική της απόφαση επιστρέφει σε αυτήν του 2013 ζητώντας από την εταιρεία να παρουσιάσει τις θέσεις της, να γίνονται αυστηροί περιβαλλοντικοί έλεγχοι κλπ στάση που απέχει χιλιόμετρα από την απαίτηση των ταξικών σωματείων και των κατοίκων της πόλης του Βόλου για απαγόρευση της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ χωρίς αστερίσκους, όρους και προϋποθέσεις.

unnamed.jpg

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έγιναν τοποθετήσεις εκπροσώπων ταξικών σωματείων και φορέων (Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ, Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας “Μ. Παπαρήγας”, Σωματείου Καθαριστριών, Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Φοιτητικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής), που παρουσίασαν τις θέσεις και προτάσεις των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής και αντιτάχθηκαν στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων και φορέων κατήγγειλαν την συνειδητή επιλογή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και των προηγούμενων, να αδειοδοτήσει την ΑΓΕΤ να καίει απορριμματικά καύσιμα θυσιάζοντας την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της πόλης αλλά και συνολικά του περιβάλλοντος, στον βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Οι συνδικαλιστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εισηγητική έκθεση της Κ. Κολυνδρίνη, Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, η οποία αναφερόταν σε ιδανική κοινωνία που ονειρεύονται οι εργαζόμενοι, λέγοντας στην ουσία πως σε αυτήν την κοινωνία που όλα κινούνται με βάση το κέρδος το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δεχτούμε τη μοίρα μας ή το πολύ πολύ να διαλέξουμε το μικρότερο κακό. «Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι ΕΒΕ της πόλης και το σύνολο των κατοίκων γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνουν θυσίες για τα κέρδη της πλουτοκρατίας και των μονοπωλιακών ομίλων και που έχουν οδηγήσει αυτές σήμερα την ζωή και τα δικαιώματα των ίδιων και των παιδιών τους. Η οικονομία αυτή που βασίζεται στο καπιταλιστικό κέρδος, αντιμετωπίζει την ανθρώπινη ζωή ως κόστος, τον εργάτη ως φτηνό αναλώσιμο, στόχο εκμετάλλευσης για να αυγαταίνουν τα κέρδη. Μάλιστα μπορούμε να καταλάβουμε και τις κερδοφόρες επενδύσεις και τις μπίζνες που θα ανοίξουν στο πεδίο της Διαχείρισης των απορριμμάτων, πάλι με γνώμονα όχι τι είναι καλό για το λαό αλλά για τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλίων» ανέφεραν οι συνδικαλιστές.

unnamed1.jpg

Απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε απόπειρα να προχωρήσει η επικίνδυνη εξέλιξη της καύσης καρκινογόνων σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Δεν διαπραγματευόμαστε τα επίπεδα καύσης, δεν μπαίνουμε σε καμιά συζήτηση αν τα επίπεδα καύσης είναι σύννομα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία αφού ξέρουμε πολύ καλά τι εστί ΕΕ που με αποφάσεις της έχει νομιμοποιήσει μέχρι και το εμπόριο ρύπων.

unnamed2.jpg

Δηλώνουμε κατηγορηματικά, ρητά και χωρίς αστερίσκους ότι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΕΙ Η ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΕΤ. Επίσης απαιτούμε:

· Να σταματήσει η καύση του επικίνδυνου petcoke

· Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειωθούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι από τις βιομηχανίες της περιοχής που επιβαρύνουν την ιδιαίτερα επιβαρυμένη ατμόσφαιρα του Βόλου.

· Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των επίγειων και υπόγειων υδάτων της περιοχής και του Παγασητικού με αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Βιολογικού, χωρ
ίς καμία ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ, του Βιολογικού, της Καθαριότητας.

· Να παρθούν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στις βιομηχανίες που επεξεργάζονται επικίνδυνα και βλαβερά υλικά.

unnamed5.jpg

Μπορεί επίσης να σας αρέσει