Η Άγκυρα προτρέπει τις ΗΠΑ να διατηρήσουν ισορροπία στις σχέσεις τους με την Τουρκία και την Ελλάδα
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023, 19:24

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να φροντίσουν να διατηρήσουν ισορροπία στις σχέσεις τους με την Τουρκία και την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ είχαν «μια ισορροπημένη πολιτική (στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας). Ένας σύμμαχος, όπως οι ΗΠΑ, πρέπει να δώσει προσοχή σε αυτές τις ισορροπίες», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για πιθανή πώληση F-35 στην Αθήνα.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την ομόλογό του της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπισέρα Τούρκοβιτς, στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι αυτή η ισορροπία έχει αρχίσει να αλλοιώνεται, όπως και αυτή μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο.

Αφού προσέθεσε ότι η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται για το «ποιος πουλάει όπλα σε ποια πλευρά», είπε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δύναμή μας, τι κάνουμε, ποια βήματα κάνουμε για τα συμφέροντά μας. Αυτό έχει σημασία για εμάς».

Ενόψει της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Στις προσπάθειές της να προμηθευτεί νέα μαχητικά F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού, η Άγκυρα κατέληξε σε «μια συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση από κάθε άποψη. Αναμένουμε αυτό να περάσει (στο Κογκρέσο) χωρίς προβλήματα», σημείωσε.

Αν η αμερικανική κυβέρνηση παραμείνει σταθερή, «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα», είπε, προσθέτοντας: «Δεν θέλουμε να αγοράζουμε προϊόντα από καμία χώρα υπό προϋποθέσεις».

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προμηθευτεί F-16 είναι «σημαντική όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της την Παρασκευή ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με μια χωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς F-35 στην Ελλάδα.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει