Η ακτοφυλακή εμπόδισε 284 μετανάστες να κινηθούν προς την Ευρώπη


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020, 03:39

Η ακτοφυλακή του βασιλικού πολεμικού ναυτικού του Μαρόκου ματαίωσε «πολλές νυχτερινές προσπάθειες παράτυπης μετανάστευσης στη Μεσόγειο» από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, εμποδίζοντας 284 ανθρώπους, κυρίως «από την υποσαχάρια Αφρική», να πλεύσουν προς την Ισπανία, μετέδωσε το μαροκινό πρακτορείο ειδήσεων MAP.

Σε «περιπολίες» και επιχειρήσεις «σάρωσης» εντοπίστηκαν και «βοηθήθηκαν» 284 «υποψήφιοι παράτυποι μετανάστες, στην πλειονότητά τους από την υποσαχάρια Αφρική, που επέβαιναν σε διάφορα πλωτά μέσα ευκαιρίας», διευκρίνισε το MAP, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις.

Οι μετανάστες που παρεμποδίστηκαν «προωθήθηκαν σώοι και ασφαλείς» σε διάφορα λιμάνια στο βόρειο τμήμα του βασιλείου, αφού τους προσφέρθηκαν φροντίδες πάνω στα περιπολικά του ναυτικού, κατά την ίδια πηγή.

Λιγότερα από δεκαπέντε χιλιόμετρα χωρίζουν το Μαρόκο από την Ισπανία στο στενό του Γιβραλτάρ. Κάθε χρόνο, την οδό αυτή παίρνουν χιλιάδες μετανάστες, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική και το Μάγρεμπ.

Οι αφίξεις μεταναστών στις ισπανικές ακτές από τη λεγόμενη «δυτική» οδό πάντως μειώθηκαν κατά το ήμισυ, με 8.200 παράνομες εισόδους να καταγράφονται τους οκτώ πρώτους μήνες του 2020, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex).

Τα Κανάρια, ηφαιστειακό αρχιπέλαγος του Ατλαντικού Ωκεανού περίπου 100 χιλιόμετρα από τις αφρικανικές ακτές, έχουν μετατραπεί εκ νέου στην πύλη εισόδου στην Ευρώπη που επιλέγουν πολλοί μετανάστες, όπως συνέβαινε και την περίοδο από το 2006 ως το 2008.

Οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών εκεί έχουν σχεδόν επταπλασιαστεί από την αρχή της χρονιάς σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, αυξανόμενες σε 3.933 από την 1η Ιανουαρίου ως την 31η Αυγούστου, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020, 03:44

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει