Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο συγχαίρει τους Ταλιμπάν

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021, 13:06

Αφγανιστάν: Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο συγχαίρει τους Ταλιμπάν

Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP) συνεχάρη τους Ταλιμπάν για την κατάληψη της εξουσίας στην Καμπούλ και δεσμεύθηκε να συνεχίσει τον ιερό πόλεμο (τζιχάντ).

«Η νίκη αυτή και η κατάληψη της εξουσίας μας υπενθυμίζουν ότι ο ιερός πόλεμος και η μάχη αποτελούν νόμιμο και ρεαλιστικό μέσο, με βάση τη σαρία, για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και την εκδίωξη των εισβολέων και των δυνάμεων κατοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση της πτέρυγας της Αλ Κάιντα στην Υεμένη.

Οι Ταλιμπάν είχαν προσφέρει στην Αλ Κάιντα καταφύγιο κατά την προηγούμενη περίοδο της κυριαρχίας τους στο Αφγανιστάν (1996-2001), αναγκάζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να εισβάλουν σε καταφύγια πολυεθνούς συνασπισμού και να ανατρέψουν το καθεστώς μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η Αλ Κάιντα χαρακτηρίζει επίσης στην ανακοίνωσή της, που εντοπίστηκε από την ιστοσελίδα παρακολούθησης των τζιχαντιστικών δικτύων SITE, «το παιχνίδι της δημοκρατίας» ως «απατηλό όραμα».

ΟΙ ΗΠΑ θεωρούν την AQAP την πλέον επικίνδυνη πτέρυγα του παγκόσμιου δικτύου της Αλ Κάιντα και έχουν πραγματοποιήσει στοχευμένες επιθέσεις κατά των μαχητών της στην Υεμένη μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Τη Δευτέρα, οι μαχητές της AQAP γιόρτασαν την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν με πυροτεχνήματα και πυρά στον αέρα στις επαρχίες της Υεμένης.

Κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι δεν θα παράσχουν προστασία στους μαχητές της Αλ Κάιντα. Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν ότι τα δύο ισλαμιστικά κινήματα θα διατηρήσουν στενούς, αλλά πιο διακριτικούς, δεσμούς.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021, 13:06

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει