Η ανάπτυξη των ινδικών δυνάμεων στρέφεται στην Κίνα κι όχι στο Πακιστάν

Η Κίνα χρησιμοποιεί το Πακιστάν ως εργαλείο για τη σύγκρουση με την Ινδία, οπότε η ανάπτυξη του ινδικού   στόλου πολεμικών πλοίων και πυρηνικών υποβρυχίων στη Βόρειο Αραβική Θάλασσα και οι συνεχείς πτήσεις  ινδικών πολεμικών αεροσκαφών στην ίδια περιοχή, αποτελεί σαφές μήνυμα στο Πεκίνο και όχι στο Ισλαμαμπάντ, υποστήριζαν αναλυτές στην RT.

Παρά τις έντονες εντάσεις γύρω από την περιοχή του Κασμίρ, «η Ινδία δεν στηρίζει την ετοιμότητα της άμυνας για το τι κάνει ή δεν κάνει το Πακιστάν», δήλωσε ο Γκοπαλασσάμις Παρθασαράτι  (Gopalaswami Parthasarathy), πρώην απεσταλμένος της Ινδίας στο Πακιστάν. Η χώρα ανησυχεί πολύ περισσότερο για “ό,τι κάνει η Κίνα για να μειώσει την επιρροή της Ινδίας στον Ινδικό Ωκεανό”, δήλωσε στην RT.

Το Πακιστάν είναι το μέσο που χρησιμοποιεί η Κίνα για να περιορίσει την Ινδία μέσω προμηθειών όπλων, πυραύλων και ακόμη και πυρηνικών σχεδίων.

«Το Πακιστάν, από μόνο του, δεν μας ανησυχεί. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε καλύτερα το Πακιστάν» πρόσθεσε.

Ο Ινδός δημοσιογράφος για στρατιωτικά ζητήματα, Shiv Aroor, δήλωσε ότι οι ναυτικές δυνάμεις των δύο γειτονικών χωρών «δεν είναι κοντά όσον αφορά στον αριθμό, τη δύναμη ή την ικανότητα – το Πακιστάν, επειδή για παράδειγμα, δεν διαθέτει πυρηνικά υποβρύχια ή αεροπλανοφόρα».

Ωστόσο, «εάν οι θαλασσινές εχθροπραξίες [μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν ξεσπούσαν κάποτε υπό οποιαδήποτε μορφή, η Κίνα θα ήταν σχεδόν σίγουρα πως θα έχει βάλει το δάκτυλό της», προειδοποίησε, αναγνωρίζοντας ότι ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν πρόβλημα για το Νέο Δελχί.

Η Κίνα έχει σημαντικά μεγαλύτερο ναυτικό από αυτό της Ινδίας, με πολύ πιο ισχυρή δύναμη σε υποβρύχια.

Όσο για την ανάπτυξη των ινδικών ναυτικών δυνάμεων, είναι «για να στείλει απλώς μήνυμα», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «ο πόλεμος είναι ρεαλιστικά όπως και ελπίζουμε πολύ απομακρυσμένη πιθανότητα στις περιστάσεις».

Δεκάδες ινδικά πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου του αερομεταφορέα INS ‘Vikramaditya’ και διάφορα πυρηνικά υποβρύχια, αποσύρθηκαν από θαλάσσιες ασκήσεις και στάλθηκαν κοντά στα χωρικά ύδατα του Πακιστάν την Δευτέρα.

Επίσης ο Aroor είπε ότι, αναπτύσσοντας τη ναυτική αρμάδα, αυτή η δύναμη  «αρνείται την περιοχή – ή σε ακραίες περιπτώσεις,   δημιουργεί αποκλεισμούς σε κρίσιμα ναυτιλιακά κανάλια».

«Ουδείς δεν πίστευε ότι η Ινδία θα πραγματοποιούσε αεροπορικές επιδρομές εντός του πακιστανικού εδάφους», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος. «Αυτή η κόκκινη γραμμή έχει ξεπερασθεί … Η μπάλα κατά κάποιους τρόπους βρίσκεται στην περιοχή του Πακιστάν τώρα».

Το ινδικό υπουργείο Άμυνας εξήγησε ότι η κίνηση είχε ως στόχο «να αποτρέψει και να νικήσει τυχόν περιπέτειες του Πακιστάν στον ναυτιλιακό τομέα».

Δείχνει ότι η φλόγα μεταξύ των δύο χωρών, η οποία άναψε μετά από μια αυτοκτονική επίθεση στα ινδικά στρατεύματα από πακιστανική τρομοκρατική ομάδα  το Φεβρουάριο , οδήγησε σε βομβαρδισμούς και ακόμη και εναέρια συγκρούσεις στην περιοχή των συνόρων, χωρίς να έχει τελειώσει.

Οι σχέσεις της Ινδίας με τον άλλον μεγάλο γείτονά της, την Κίνα, είναι επίσης κάπως τεταμένες, καθώς οι δύο από τις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου και οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες είναι αναγκασμένες να ανταγωνίζονται.

 Το 2017, ξέσπασαν μεθοριακά επεισόδια μεταξύ κινεζικών και ινδικών στρατευμάτων σχετικά με την οδική κατασκευή της Κίνας στο αμφισβητούμενο οροπέδιο Doklam στα Ιμαλάια, αλλά αποφεύχθηκε να κλιμακωθούν.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει