Η απάντηση της Περιφέρειας Αττικής για το γηροκομείο –κολαστήριο του Κορυδαλλού – Χωρίς άδεια λειτουργίας από το 2020
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023, 22:58

Μετά τον σάλο που ξέσπασε για το ιδιωτικό γηροκομείο -κολαστήριο του Κορυδαλλού, στο οποίο δεκάδες ηλικιωμένοι ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες, εγκαταλειμμένοι, αφυδατωμένοι και με συμπτώματα ψώρας, η περιφέρεια Αττικής, εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι η άδεια λειτουργίας  του είχε ανακληθεί από το 2020. Παράλληλα επισημαίνεται  στην ίδια ανακοίνωση πως υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά περί αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων της Περιφέρειας για την αναστολή και σφράγιση της μονάδας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η είσοδος του γηροκομείου ήταν σφραγισμένη και οι ελεγκτές που μετέβησαν εκεί για έλεγχο μετά τις καταγγελίες που υπήρχαν  χρειάστηκε να σπάσουν τις αλυσίδες με τις οποίες είχε σφραγισθεί η είσοδος του κτηρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της περιφέρειας Αττικής:

«Με αφορμή το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την παράνομη λειτουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στον Κορυδαλλό, που έθεσε σε κίνδυνο την υγεία και ζωή δεκάδων ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι: 

Α.  Η Περιφέρεια Αττικής από το 2020 έχει επιβάλει πρόστιμα πάνω από 300.000 ευρώ και έχει εκδώσει αποφάσεις ανάκλησης της άδειας λειτουργίας και σφράγισης της συγκεκριμένης μονάδας στον Κορυδαλλό. 

Β. Η Μεταφορά των ηλικιωμένων στα νοσοκομεία πραγματοποιήθηκε μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής, στην πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας. 

Γ. Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν δίνει τη δυνατότητα στην Περιφέρεια Αττικής να προχωρά και σε σφράγιση των ακατάλληλων αντίστοιχων δομών. 

Τέσσερις αλήθειες για το  ιστορικό χειρισμού της συγκεκριμένης περίπτωσης. 

1η Αλήθεια:  Η Περιφέρεια Αττικής, από το 2020 και κατόπιν σχετικών ελέγχων έχει προβεί στην επιβολή υψηλών προστίμων που ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες ευρώ και έχει προχωρήσει στην έκδοση τριών αποφάσεων ανάκλησης της άδειας καθώς και σφράγισης της μονάδας, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της και της Χωρικής Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου. Οι παραβάσεις που είχαν διαπιστωθεί αφορούσαν μεταξύ άλλων φιλοξενία υπεράριθμων ηλικιωμένων, επιβαρυντικές συνθήκες διαβίωσης, ελλιπές προσωπικό. 

2η Αλήθεια: Σύμφωνα με το Νόμο 2345/1995, στην περίπτωση απόφασης διακοπής λειτουργίας από τις υπηρεσίας της Περιφέρειας, η απόφαση εκτελείται από την οικεία αστυνομική αρχή. Ωστόσο στις 23/9/20  υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων 29/4/20, 23/7/20 και 10/9/20, της Αντιπεριφερειάρχη για ανάκληση, διακοπή και σφράγιση της μονάδας. 

3η Αλήθεια: Σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επικοινώνησε τόσο με τον Υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη όσο και με την Αν. Υπ. Υγείας Μ. Γκάγκα, προκειμένου να συντονιστεί η ασφαλής μεταφορά των ηλικιωμένων σε νοσοκομεία για την εξέταση της κλινικής τους κατάστασης. 

4η Αλήθεια:  Όλο το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας και η χωρική αντιπεριφεριάρχης με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής  έχουν προβεί σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν τα αρμόδια όργανα και υπουργεία για τις ενέργειές τους, έτσι ώστε να δρομολογηθεί η απομάκρυνση των ηλικιωμένων. Σημειώνεται  πως η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας,  η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επανειλημμένα ζητούσε με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών από τη μονάδα φροντίδας τα  στοιχεία των ηλικιωμένων και των συγγενών τους. Ωστόσο η μονάδα ουδέποτε τα προσκόμισε. 

Τέλος, όλες οι αποφάσεις της Περιφέρειας έχουν κοινοποιηθεί στον εισαγγελέα, την αστυνομία και το αρμόδιο υπουργείο».Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει