Η Ασία έρχεται αντιμέτωπη με το φαινόμενο μπούμερανγκ, νέα κρούσματα από Ευρώπη, ΗΠΑ και Μέση Ανατολή

Οι κυβερνήσεις των ασιατικών χωρών ετοιμάζουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν νέο κύμα κρουσμάτων του κορωνοϊού, καθώς άνθρωποι φεύγουν από την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή για να γλυτώσουν την έκρηξη της επιδημίας μεταφέροντας πίσω, στην περιοχή από όπου ξεκίνησε, τον ιό.

Καθώς ο κόσμος κινητοποιείται για να πολεμήσει τον ιό, η Κίνα, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν έχουν σχετικά επιτύχει να ελέγξουν την επιδημία, αλλά η αύξηση εισαγόμενων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες έχει σημάνει συναγερμό, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι τα θετικά αποτελέσματα των τελευταίων εβδομάδων θα ανατραπούν.

Ο τελευταίος απολογισμός στην ηπειρωτική Κίνα, το επίκεντρο της πανδημίας που τώρα πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, δείχνει 21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες Δευτέρα, από τα οποία τα 20 αφορούν ταξιδιώτες που φτάνουν από το εξωτερικό, στην πλειονότητά τους Κινέζους. Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν ότι τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα των δύο τελευταίων εβδομάδων είναι εισαγόμενα.

Στην Ταϊβάν, τα 24 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν μέχρι σήμερα είναι όλα εισαγόμενα, ενώ η Νότια Κορέα έχει 44 νέα κρούσματα που αφορούν ταξιδιώτες. Η Σιγκαπούρη ανέφερε 17 νέα κρούσματα χθες, 11 από τα οποία ήσαν εισαγόμενα.

Το κύμα φυγής από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει αυξήσει τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Ιδιαίτερα μεγάλο κύμα εξόδου αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι ασιατικής καταγωγής κάτοικοι αμφισβητούν την πολιτική της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον για την αντιμετώπιση της επιδημίας και προτιμούν να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Αυστηρότεροι περιορισμοί

Τα μέτρα στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Σιγκαπούρη περιλαμβάνουν επιβολή καραντίνας σε ολόκληρες πόλεις, συνοριακούς ελέγχους, επιβολή καραντίνας 14 ημερών στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, ιχνηλάτηση επαφών και περιορισμό κοινωνικών επαφών.

Φαινόμενο μπούμερανγκ

Αν και τα εισαγόμενα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα είναι ακόμη σχετικά περιορισμένου αριθμού, 143 κρούσματα μέχρι στιγμής, οι Αρχές ανησυχούν ότι φορείς του ιού από το εξωτερικό μπορεί να πυροδοτήσουν δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Οι πρώτες εισαγωγές κρουσμάτων στην ηπειρωτική Κίνα έγιναν από το Ιράν, hotspot της επιδημίας, ενώ ταξιδιώτες-φορείς του ιού έχουν εντοπιστεί σε πτήσεις από την Ισπανία, Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, ΗΠΑ, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη μπήκαν στη λίστα των εξαγωγέων φορέων του ιού την τελευταία εβδομάδα.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει