Η αστυνομία δεσμεύεται ότι θα εντείνει τη δράση της για να παταχθεί η δράση των συμμοριών



Ο διευθυντής της αστυνομίας του Ελ Σαλβαδόρ δεσμεύθηκε χθες Τετάρτη ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες για να καταπολεμηθεί η δράση των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος —για να σωθούν από τη βία των οποίων έχουν εγκαταλείψει τη χώρα της κεντρικής Αμερικής δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι— εν μέσω των εντεινόμενων πιέσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές προς βορρά.

Η μεγάλη αύξηση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο από την κεντρική Αμερική στην επικράτεια των ΗΠΑ μέσω Μεξικού τους τελευταίους μήνες εξόργισε τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τη μεξικανική κυβέρνηση ότι θα επιβάλλει τιμωρητικούς δασμούς σε όλα τα προϊόντα που εισάγει η χώρα του από τον νότιο γείτονά της εάν δεν υπάρξει ανάσχεση των ροών.

Ο Μαουρίσιο Αριάσα, διευθυντής της αστυνομίας του Ελ Σαλβαδόρ, σημείωσε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις σε ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της χώρας για να ανακτηθούν εδάφη από τις συμμορίες, να συλληφθούν οι αρχηγοί τους, να κατασχεθούν όπλα, ναρκωτικά και μετρητά που αποτελούν προϊόν εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Αφού οι συμμορίες «δεν μας αφήνουν καμία άλλη επιλογή, θα χρειαστεί να εντείνουμε τις προσπάθειες» για την εξάρθρωσή τους, συνέχισε ο Αριάσα, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται.

Οι Aρχές του Ελ Σαλβαδόρ επιρρίπτουν στις συμμορίες των δρόμων την ευθύνη για το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο της βίας στη χώρα.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο ΟΗΕ ωστόσο επισήμαναν τα τελευταία χρόνια πως η αστυνομία του Ελ Σαλβαδόρ φέρεται να έχει διαπράξει εξωδικαστικές εκτελέσεις και άλλες παραβιάσεις σε μια σειρά περιστατικών που οι αρχές παρουσίασαν ως συγκρούσεις με συμμορίες.

Αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, του Μεξικού και των κρατών του λεγόμενου Βόρειου Τριγώνου (Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούρα) θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν όσον αφορά αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία έχουν διακηρυγμένο στόχο να δώσουν κίνητρα στους πληθυσμούς τους ώστε να μην μεταναστεύουν.

Το Ελ Σαλβαδόρ παραμένει μια από τις χώρες με τα οξύτερα προβλήματα εξαιτίας της βίας συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, παρότι η αστυνομία διαβεβαιώνει ότι ο αριθμός των ανθρωποκτονιών το πρώτο εξάμηνο του 2019 μειώθηκε κατά 12,2% στις 1.407.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019, 04:43

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει