Η αστυνομία συνέλαβε ακτιβιστές υπέρ του κλίματος 


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019, 05:08

Η ολλανδική συνοριακή αστυνομία συνέλαβε χθες ακτιβιστές υπέρ του κλίματος στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, οι οποίοι διαδήλωναν αυτός ο διεθνής κόμβος εναέριας κυκλοφορίας να υιοθετήσει ένα σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του αεροδρομίου, τον Χανς Βαν Καστέλ, από την διαμαρτυρία δεν διαταράχτηκε η εναέρια κυκλοφορία.

Καθώς η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP25) ολοκληρώνεται στη Μαδρίτη, οι αστυνομικοί άρχισαν να απομακρύνουν διαδηλωτές στην τεράστια, πολυσύχναστη κεντρική αίθουσα, όπου είχαν συγκεντρωθεί 100 έως 150 ακτιβιστές υπέρ του κλίματος, κρατώντας πλακά που έγραφαν «Φορολογήστε το αεροπλάνο, πάρτε το τρένο» ή «Μειώστε τις αερομεταφορές», σύμφωνα με εικόνες που μεταθόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση.

Μια άλλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε έπειτα από κάλεσμα της Greenpeace, και η οποία ήταν εξουσιοδοτημένη, πραγματοποιήθηκε έξω από το αεροδρόμιο, υπό την επίβλεψη αστυνομικών, μερικοί από τους οποίους ήταν έφιπποι, όπως έδειξαν εικόνες του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου AT5 του Άμστερνταμ.

«Το Σίπχολ είναι ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια στην Ευρώπη και παρόλα αυτά θέλουν να το επεκτείνουν. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό!», είπε ένας από τους διαδηλωτές.

«Το Σίπχολ πρέπει να καθορίσει ένα σχέδιο για το κλίμα» δήλωσε ένας διοργανωτής της Greenpeace, προσθέτοντας ότι οι ακτιβιστές της μκο σκόπευαν να παραμείνουν εκεί για 24 ώρες.

Ένα σχέδιο, σύμφωνα με την μκο, περιλαμβάνει μείωση του αριθμού των πτήσεων, κατάργηση αεροπορικών συνδέσεων μικρών αποστάσεων προς όφελος των σιδηροδρομικών μεταφορών, καθώς και διακοπή του προβλεπόμενου εκσυγχρονισμού ενός αεροδρομίου στο κοντινό Λέλισταντ, για να εξυπηρετεί περισσότερες τουριστικές πτήσεις.

Ο Καστέλ επισήμανε ότι το αεροδρόμιο, το οποίο πέρσι εξυπηρέτησε 71 εκατομμύρια επιβάτες, έχει ήδη εφαρμόσει ένα τέτοιο σχέδιο. «Ο στόχος είναι ένας αερολιμένας χωρίς εκπομπές CO2 έως το 2030 και αεροπορικές μεταφορές χωρίς εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μέχρι το 2050», ανέφερε.

Το 2018, ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 3,7% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος στο Σίπχολ, ο οποίος εξυπηρετεί 326 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Το οικολογικό κίνημα Extinction Rebellion έχει ήδη οργανώσει αρκετές δράσεις στους ευρωπαϊκούς αερολιμένες.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει