Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει την «προβληματική» Siemens Energy με εγγυήσεις 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ


Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Η εμβάθυνση των προβλημάτων στη μονάδα ανεμογεννητριών της εταιρείας Siemens Gamesa και η επακόλουθη κίνηση της S&P να μειώσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου σε BBB-, μόλις μια βαθμίδα πάνω από τα «σκουπίδια», κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έκανε τις τράπεζες απρόθυμες να παρέχουν εγγυήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πακέτο είναι έκτακτο για τη Siemens Energy, και η κυβέρνηση θα παράσχει την εγγύησή της μόνο εάν όλα τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι εγγυήσεις αποτελούν μέρος ενός πακέτου συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε με ιδιωτικές τράπεζες και άλλους ενδιαφερόμενους, και θα επιβάλει επίσης παύση στα μερίσματα και τα μπόνους υψηλότερου επιπέδου στη Siemens Energy, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας σε δήλωση.

Οι ιδιωτικές τράπεζες αναμενόταν να παράσχουν στη Siemens Energy εγγυήσεις ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Siemens Energy θα αναζητούσε άλλα 3 δισεκατομμύρια από άλλες πηγές, ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι εξαρτάται από την τελική υπογραφή όλων των μερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις πιθανότατα θα προέλθουν από διεθνείς φορείς όπως η Δανία και η Ισπανία, όπου η Siemens Energy έχει σημαντική παρουσία, ανέφεραν δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η εταιρεία, η οποία ασχολείται τόσο με τη συμβατική ενέργεια, όσο και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντιμετώπισε μια σειρά προβλημάτων στην κατασκευή ορισμένων μοντέλων ανεμογεννητριών της φέτος και δήλωσε τον Αύγουστο ότι αναμένει να σημειώσει ζημιά 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον οικονομικό έτος.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν σχεδόν 40% στα τέλη του περασμένου μήνα, αφού ανακοίνωσε ότι επιδιώκει κυβερνητική διάσωση, ανέφερε το Reuters. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε 3% υψηλότερα την Τρίτη μετά την είδηση ​​του πακέτου υποστήριξης.

Η απόφαση του Βερολίνου να παρέμβει αντικατοπτρίζει την άποψή της για τη Siemens Energy, η οποία κατασκευάζει και ανεμογεννήτριες, ως ζωτικός κατασκευαστής εξοπλισμού για τη μετάβαση της χώρας από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Εγγυήσεις, όχι μετρητά

Η κυβέρνηση θα δώσει τα 7,5 δισ. ευρώ ως αντεγγύηση στις ιδιωτικές τράπεζες για να ανταποκριθούν, ανέφερε η ανακοίνωση.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με τη σαφή υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης προς τη Siemens Energy και τη δέσμευση για ταχεία υλοποίηση έργων για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης», ανέφερε η Siemens Energy σε δήλωση. «Θα δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες στην ετήσια συνέντευξη Τύπου στις 15 Νοεμβρίου».

Σε ξεχωριστή δήλωση, η Siemens AG είπε ότι εργαζόταν για να βρει μια λύση και θα μοιραστεί περαιτέρω λεπτομέρειες σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η Siemens AG, η οποία αποσπάστηκε από την Siemens Energy το 2020, αναμένεται επίσης να παράσχει υποστήριξη αγοράζοντας το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου 24% που κατέχει η Siemens Energy στη Siemens Ltd, μια ινδική κοινοπραξία, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Η Siemens AG θα πληρώσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ για περίπου το 18% της Siemens Ltd, η οποία θα ανέβαζε το δικό της μερίδιο στην κοινοπραξία σε περίπου 70%, ανέφεραν οι πηγές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν είχε υπερασπιστεί τη συμφωνία πριν από την ανακοίνωση. «Δεν πρόκειται για το ότι το κράτος σώζει με κάποιο τρόπο μια εταιρεία χωρίς επιχειρηματικό μοντέλο, μια κατεστραμμένη εταιρεία», είπε ο Μπούσμαν σε συνέντευξή του στο RTL και το ntv. Τόνισε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει επιδοτήσεις. «Δεν πρόκειται για μετρητά, αλλά για εγγυήσεις».

Η εύρεση φθηνότερων, καθαρότερων πηγών ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για τους Γερμανούς κατασκευαστές, που αγωνίστηκαν να επωμιστούν το υπέρογκο κόστος του φυσικού αερίου τα τελευταία δύο χρόνια. Η αδύναμη κινεζική οικονομία και οι επώδυνες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν επίσης επιβαρύνει τον κλάδο.

Οι Γερμανοί κατασκευαστές μειώνουν θέσεις εργασίας προβαίνοντας σε απολύσεις με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών, καθώς οι νέες παραγγελίες μειώνονται και η εμπιστοσύνη παραμένει «βαθιά αρνητική», σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για τον Οκτώβριο.

Με πληροφορίες από Reuters & CNNZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει