Η γεωπολιτική της ελληνικής γλώσσας


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020, 03:37

Εκδόσεις: Αρμός

ISBN139789606152948

Χρονολογία Έκδοσης: Ιούλιος 2020

Αριθμός σελίδων: 260

Διαστάσεις21×14

Πρόλογος: ΑΓΡΙΜΑΚΗ ΖΑΜΠΙΑ

 

 

Η γλώσσα που «ανοίγει το μυαλό», όπως έλεγαν πάντα για την ελληνική, καθότι «ό,τι καλύτερο ειπώθηκε ποτέ από ανθρώπινα χείλη, ειπώθηκε στα ελληνικά», σύμφωνα με μία από τις κορυφαίες λογοτεχνικές μορφές της Γαλλίας του 20ού αιώνα, τη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, η τροφός γλώσσα κάθε επιστήμης και όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών γλωσσών, καθώς και αρκετών αρχαίων ασιατικών, υποβαθμίστηκε από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας σε απλό επικοινωνιακό μέσο.

Η ελληνική γλώσσα μεταμορφώθηκε σε χρηστικό εργαλείο με τεχνο-οικονομική αναφορά, ήτοι κατέστη ωφελιμιστικό εργαλείο της σημερινής κυρίαρχης τεχνοεπιστήμης, η οποία ακυρώνει την καθαυτό επιστήμη. Πρόκειται για πρακτικό οδηγό ενεργοποίησης της σκέψης, γραμμένο από έναν μη ειδικό ώστε, εκτός των άλλων, να αφυπνίσει μέσα μας το κύριο γνώρισμα του ελληνικού πολιτισμού που βρίσκεται εν υπνώσει: την οικουμενικότητά του.

Στην προσπάθεια αυτή επιχειρείται το πάντρεμα της μοναδικότητας της ελληνικής γλώσσας με τη μοναδικότητα της ελληνικής γεωπολιτικής· δύο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ελληνισμού που παραμένουν διαχρονικά όσο και οικουμενικά, αλλά θεωρούνται σήμερα παρωχημένα στη γενέθλια γη τους.

Πηγή: www.lifo.gr

Ποιος είναι ο συγγραφέας

Ο Γεώργιος Ανδ. Μούρτος κατάγεται από τη Δαφνοσπηλιά Καρδίτσας. Είναι απόφοιτος της Σχολής Ενωμοταρχών, του κολεγίου Southampton και του πανεπιστημίου Hull της Μ. Βρετανίας στις Διεθνείς Σχέσεις, καθώς και του μεταπτυχιακού τμήματος Σπουδών Πολέμου του πανεπιστημίου του Λονδίνου σε θέματα Στρατηγικής.

Η διδακτορική του διατριβή τιτλοφορείται: “Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις: Ιδεολογία και στρατηγική σκέψη από τους Οθωμανούς μέχρι σήμερα”. Υπήρξε υπότροφος του Τμήματος Μελέτης των Προβλημάτων Ειρήνης του πανεπιστημίου Όσλο-Νορβηγίας και δύο φορές του διεθνούς ιδρύματος Salzburg-Αυστρίας στις “Διεθνείς Διαπραγματεύσεις” και στη “Νέα Τάξη Πραγμάτων”, αντίστοιχα.

Έχει συγγράψει πληθώρα άρθρων και επιστημονικών μελετών σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, καθώς μονογραφίες και βιβλία μεταξύ των οποίων: “Η στρατηγική του ΝΑΤΟ” (1987), “Ρουμανία” (1991 και 1994), “Η Τουρκία σήμερα” (1994), “Ελλάδα και Τουρκία στην μεταψυχροπολεμική εποχή” (1997). Εξειδικεύεται στο γνωστικό τομέα της “Γεωπολιτικής” και είναι ο μελετητής που πρωτο-ανέπτυξε στη χώρα μας την έννοια των “Στρατηγικών Συμμαχιών” ως το κύριο γνώρισμα της νέας εποχής.

Έχει επισκεφθεί περισσότερες από ογδόντα (80) χώρες, σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας, αποκτώντας σαφή εικόνα των παγκόσμιων γεωπολιτικών και πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων.

Κριτικές

Μια πλούσια και δημιουργική προσφορά και με τεράστιο υπόβαθρο γνώσεων και εμπειριών μέσα από την επί δεκαετίες ενασχόληση του με ζητήματα γεωστρατηγικής, γεωπολιτικής, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ο Γεώργιος Μούρτος επιχειρεί μια εξόχως ενδιαφέρουσα διείσδυση στον θαυμαστό κόσμο της ελληνικής γλώσσας.Η καινοτόμος σύνδεσή της με την επιστήμη της γεωπολιτικής, συνιστά το ποιοτικό πλεονέκτημα αυτού του νέου συγγραφικού επιτεύγματος.

Γιαννάκης Λ. Ομήρου

τέως Πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

.Πρόκειται για μια αξιόλογη προσπάθεια αναδείξεως των αλληλοεπιδράσεων της Ελληνικής με άλλες γλώσσες, τις οποίες μπόλιασε με θησαυρό λέξεων, έτσι ώστε να θεωρείται –δικαίως– ως η μητέρα των Γλωσσών. Η ελληνική γλώσσα, και αυτό αναδεικνύεται αβίαστα μέσα από τις σελίδες του πονήματος του Γεώργιου Μούρτου, δεν είναι απλά ένας κώδικας επικοινωνίας. Είναι ένας τρόπος να αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο γύρω σου. Μέσα από αξίες, ιδανικά και κριτική σκέψη. Πρακτικά χρήσιμο αυτό και, θα λέγαμε, ιδιοφυές. Ο συγγραφέας με απλότητα, με πειθαρχία και ακρίβεια μας εισαγάγει στη μοναδική εκφραστικότητα της ελληνικής γλώσσας και στη σοφία της παιδαγωγικής ως μονοπάτι «φυγής από τις κρίσεις».

Κρις Σπύρου

Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Δημοκρατικών της Πολιτείας του Νιου Χάμσαϊρ, Η.Π.Α.

.Είναι γεγονός ότι, το πέρασμα από τη χρήση του γραπτού λόγου στη σύγχρονη μορφή επικοινωνίας που είναι η εικόνα, οδηγεί στην υποβάθμιση της ουσιαστικής γνώσης. Από την έγγραφη ανάλυση-σύγκριση-σύνθεση περάσαμε στην εύκολη όσο και ανεξέλεγκτη πληροφορία της ενίοτε και στημένης εικόνας. Το εγχείρημα του συγγραφέα κ. Μούρτου είναι πολύ σημαντικό και όπως αποδεικνύεται απόλυτα τεκμηριωμένο και επιτυχές στην ανάλυσή του. Η σχετική επομένως προσφορά στον χώρο της κοινωνικής επιστήμης αξίζει στήριξης, ενίσχυσης και συνέχειας.

Γρηγόριος Τσάλτας

Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, τέως Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει