Η Δανία ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα για να ανακόψει το «κύμα» κατά του Ισλάμ


Η αστυνομία της Δανίας ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις που περιλάμβαναν κάψιμο του Κορανίου και έχουν επηρεάσει την κατάσταση της ασφάλειας, ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη το βράδυ το υπουργείο Δικαιοσύνης, έπειτα από παρόμοια απόφαση που έλαβε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Σουηδία.

Ακτιβιστές κατά του Ισλάμ στη Δανία και τη Σουηδία τους τελευταίους μήνες έχουν κάψει και προκαλέσει ζημιές σε αντίτυπα του μουσουλμανικού ιερού βιβλίου, προκαλώντας οργή στο μουσουλμανικό κόσμο και αιτήματα προς τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τέτοιες ενέργειες.

«Οι αρχές κατέληξαν σήμερα στο συμπέρασμα πως είναι απαραίτητο αυτή τη στιγμή να επικεντρώσουμε περισσότερο στο ποιοι εισέρχονται στη Δανία, ώστε να απαντήσουμε στις συγκεκριμένες και τρέχουσες απειλές», αναφέρει σε δήλωσή του το δανικό υπουργείο.

Οι αυστηρότεροι μεθοριακοί έλεγχοι θα εφαρμόζονται αρχικά μέχρι τις 10 Αυγούστου, πρόσθεσε.

«Όπως έχει δηλώσει η αστυνομία, το κάψιμο του Κορανίου έχει επηρεάσει την τρέχουσα κατάσταση της ασφάλειας», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Πέτερ Χούμελγκαρντ.

Η απόφαση να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα ελήφθη έπειτα από παρόμοιο μέτρο που εφάρμοσε η Σουηδία.

Οι δύο κυβερνήσεις έχουν καταδικάσει το κάψιμο του Κορανίου και έχουν δηλώσει πως εξετάζουν νέους νόμους που θα μπορούσαν να σταματήσουν τις ενέργειες αυτές. Ωστόσο, επικριτές και στις δύο χώρες λένε πως οποιεσδήποτε τέτοιες αποφάσεις θα υπονόμευαν την ελευθερία του λόγου, η οποία προστατεύεται από τους θεμελιώδεις νόμους τους.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει