Η διακρατική συμφωνία θα περιλαμβάνει μέτρα προστασίας για τον αγωγό


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2020, 14:18

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η διακρατική συμφωνία για τον EastMed θα περιλαμβάνει μέτρα προστασίας και διασφάλισης του αγωγού φυσικού αερίου.

Η πρόβλεψη για τη λήψη μέτρων προστασίας του αγωγού από τις συμβαλλόμενες χώρες περιλαμβάνεται στο άρθρο 10 της διακυβερνητικής συμφωνίας, η οποία αναφέρεται ακόμη:

  • Στο ρυθμιστικό – αδειοδοτικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση του έργου και το κοινό φορολογικό πλαίσιο που θα το διέπει.
  • Στην προοπτική ένταξης και νέων κρατών σε αυτήν.
  • Στην προοπτική μεταφοράς πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου από υφιστάμενα ή και νέα κοιτάσματα στη διαδρομή που θα ανακαλυφθούν στο μέλλον. Σημειώνεται ότι η προκαταρκτική τεχνική μελέτη για τον αγωγό, σύμφωνα με την οποία το έργο είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο, περιλαμβάνει και πρόβλεψη για μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από κοιτάσματα νότια της Κρήτης, εφόσον ανακαλυφθούν.

Τη διακυβερνητική συμφωνία θα υπογράψουν στις 6.30 το απόγευμα οι αρμόδιοι υπουργοί για την Ενέργεια της Ελλάδας, Κωστής Χατζηδάκης, του Ισραήλ, Yuval Steinitz και της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, οι οποίοι νωρίτερα, στις 15:45, θα έχουν τριμερή συνάντηση στο χώρο του Ζαππείου. Η υπογραφή του συμφώνου θα γίνει παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2020, 14:18

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει