Η διανομή βρετανικών εφημερίδων διαταράχθηκε λόγω δράσης της Extinction Rebellion


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2020, 21:56

Η διανομή πολλών βρετανικών εφημερίδων διαταράχθηκε σήμερα όταν ακτιβιστές για το κλίμα απέκλεισαν τα τυπογραφεία που χρησιμοποιεί ο όμιλος News UK του Ρούπερτ Μέρντοχ, εκδότη των Times και της Sun, ενέργεια την οποία καταδίκασε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Η Extinction Rebellion ανέφερε πως σχεδόν 80 ακτιβιστές απέκλεισαν δρόμους που οδηγούν σε δύο τυπογραφεία στο Μπρόξμπουρν στο Χέρτφορντσαϊρ, βορειοανατολικά του Λονδίνου, και στο Νόουσλι, κοντά στο Λίβερπουλ. Η αστυνομία του Χέρτφορντσαϊρ ανέφερε πως έκανε 42 προσαγωγές και η αστυνομία του Μέρσισαϊντ, 30.

Τα Newsprinters, ιδιοκτησίας του Ρ. Μέρντοκ, τυπώνουν επίσης την Daily Mail, την Daily Telegraph και τους Financial Times. Οι ακτιβιστές είπαν πως προχώρησαν σε αυτή τη δράση για να υπογραμμίσουν αυτό που θεωρούν ως αποτυχία των εφημερίδων να καταγράψουν με ακρίβεια την κλιματική αλλαγή.

Όμως η δράση καταδικάστηκε από τον Τζόνσον: «Ο ελεύθερος Τύπος είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η κυβέρνηση και άλλοι ισχυροί θεσμοί να λογοδοτούν για θέματα κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της χώρας μας, περιλαμβανομένης της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε στο Twitter.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο να επιδιώκεται να περιοριστεί η πρόσβαση του κοινού στις ειδήσεις με αυτόν τον τρόπο», συνέχισε.

Εκπρόσωπος της Newsprinters δήλωσε πως η εκτύπωση χρειάστηκε να μεταφερθεί σε άλλες εγκαταστάσεις.

«Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη από τους αναγνώστες της Sun, των Times, της Daily Mail, της Daily Telegraph και των Financial Times που ίσως να μην μπορέσουν να αγοράσουν την εφημερίδα τους λόγω της καθυστερημένης διανομής», δήλωσε η εκπρόσωπος.

«Αυτή η επίθεση σε όλο τον ελεύθερο Τύπο είχε αντίκτυπο σε πολλούς εργαζομένους … Είναι ένα θέμα της Αστυνομίας και του υπουργείου Εσωτερικών», πρόσθεσε.

Η Sun υπέδειξε πως η σαββατιάτικη έκδοση περιελάμβανε ένα κομμάτι του βετεράνου φυσιοδίφη και κινηματογραφιστή Ντέιβιντ Ατένμπορο.

Ο αποκλεισμός ήταν ένα μέρος των διαμαρτυριών που πραγματοποιεί για μία και πλέον εβδομάδα η Extinction Rebellion, η οποία λέει ότι χρειάζεται μια επείγουσα απάντηση και μαζική απομάκρυνση από ρυπαίνουσες βιομηχανίες και συμπεριφορές προκειμένου να αποφευχθεί ένας επερχόμενος κλιματικός κατακλυσμός.

Σήμερα η Extinction Rebellion προχώρησε επίσης σε μια δράση στο κεντρικό Λονδίνο διοργανώνοντας μια εκδήλωση μπροστά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, με διαδηλωτές να ξαπλώνουν στο έδαφος κάτω από λευκά σεντόνια παριστάνοντας πτώματα.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει