Η διεθνής κοινότητα καλείται να στηρίξει οικονομικά τους αμάχους και τους πρόσφυγες

[ad_1]

Η διεθνής κοινότητα καλείται να στηρίξει οικονομικά τη Συρία, η οποία σπαράσσεται από τον πόλεμο εδώ και δέκα χρόνια, και τους Σύρους πρόσφυγες που είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη Μέση Ανατολή, στη διάρκεια διάσκεψης δωρητών που διοργανώνουν σήμερα και αύριο ο ΟΗΕ και η ΕΕ.

«Με τις επιπλέον επιπτώσεις του covid-19, δεν υπάρχει ανάπαυλα για τους αμάχους στη Συρία, η οποίοι είναι αντιμέτωποι με αύξηση της πείνας και της φτώχειας, με εκτοπισμούς και συνεχείς επιθέσεις», υπογράμμισαν σε ανακοίνωσή τους διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού η 5η «διάσκεψη των Βρυξελλών για τη Συρία» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά με τη συμμετοχή περίπου 80 αντιπροσωπειών, με τη συμμετοχή 50 χωρών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, διεθνών οικονομικών οργανισμών και υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν περισσότερα από 10 δισεκ. δολάρια: «τουλάχιστον 4,2 δισεκ. δολάρια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο εσωτερικό της Συρίας και επιπλέον 5,8 δισεκ. δολάρια για τη στήριξη των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην περιοχή», εξήγησε ο ΟΗΕ.

Ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Τουρκία, το Ιράκ και η Αίγυπτος έχει χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των 10 ετών πολέμου μεταξύ των Σύρων ανταρτών και του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πρόσθεσε.

Οι γειτονικές χώρες της Συρίας υποδέχονται το 80% των Σύρων προσφύγων, «της πιο μεγάλης προσφυγικής κρίσης παγκοσμίως», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η οικονομική βοήθεια αναμένεται μεταξύ άλλων να διευκολύνει την πρόσβαση των παιδιών προσφύγων σε αυτές τις χώρες στην εκπαίδευση.

Τον περασμένο Ιούνιο στην προηγούμενη διάσκεψη δωρητών συγκεντρώθηκαν δεσμεύσεις για χρηματοδότηση ύψους 5,5 δισεκ. δολαρίων για το 2020, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο “για δεσμεύσεις” ύψους 7,7 δισεκ. δολαρίων, εκ των οποίων το 30% αφορά δεσμεύσεις για το 2021.

Η ΕΕ και οι 27 χώρες μέλη της αναφέρουν ότι συνέβαλαν στη συγκέντρωση των δύο τρίτων των 7,7 αυτών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σήμερα, κατά την πρώτη ημέρα της διάσκεψης, είναι προγραμματισμένες διάφορες συζητήσεις με τη συμμετοχή ΜΚΟ και χωρών υποδοχής προσφύγων, ενώ όλες οι αντιπροσωπείες θα συνεδριάσουν αύριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

 

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει