Η ΕΕ καταδίκασε την άρση ασυλίας του Γκουαϊδό

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν σήμερα το μέτρο που έλαβε η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας το οποίο επιτρέπει ενδεχόμενη προσαγωγή σε δίκη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που θεωρείται από πολλές δυτικές χώρες ως ο ντε φάκτο αρχηγός του κράτους.

«Η ΕΕ καταδικάζει την απόφαση που έλαβε η μη αναγνωρισμένη Εθνική Συντακτική Συνέλευση να άρει την κοινοβουλευτική ασυλία του Χουάν Γκουαϊδό. Η απόφαση αυτή συνιστά σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος της Βενεζουέλας, καθώς και του κράτους δικαίου και της διάκρισης των εξουσιών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι εκ μέρους των 28 κρατών-μελών.

«Οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν μια πολιτική έξοδο από την κρίση και οδηγούν σε περαιτέρω πόλωση και κλιμάκωση των εντάσεων στη χώρα», αναφέρεται στη δήλωση της ΕΕ.

Η κρίση στη Βενεζουέλα είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Η Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας ενέκρινε ομόφωνα προχθές Τρίτη την «άσκηση ποινικής δίωξης» κατά του Χουάν Γκουαϊδό, κεντροδεξιού βουλευτή και προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η Συντακτική Συνέλευση αντικαθιστά εν τοις πράγμασι την Εθνοσυνέλευση, το μοναδικό Σώμα που ελέγχεται από την αντιπολίτευση και πρόεδρος του οποίου είναι ο Χουάν Γκουαϊδό.

Την άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου προς γενική έκπληξη, είχε ζητήσει τη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο από τη Συντακτική Συνέλευση.

Ο Γκουαϊδό κατηγορείται ότι παραβίασε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του είχε επιβληθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διαμηνύσει επανειλημμένα στο Καράκας ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν οι αρχές κινηθούν εναντίον αυτού που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Περισσότερες από πενήντα χώρες τον έχουν αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο, θεωρώντας παράνομη τη δεύτερη θητεία του Νικολάς Μαδούρο έπειτα από εκλογές που χαρακτηρίστηκαν νοθευμένες.

Ο Μαδούρο, που καταγγέλλει μια απόπειρα πραξικοπήματος που ενορχήστρωσε η αντιπολίτευση με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, υποστηρίζεται από τη Ρωσία και την Κίνα.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει