Η Εθνοφρουρά εμπόδισε καραβάνι μεταναστών που κατευθυνόταν προς τις ΗΠΑΚαραβάνι αποτελούμενο από περίπου 300 μετανάστες, στην πλειονότητά τους από κράτη της κεντρικής Αμερικής, σταμάτησε χθες Δευτέρα στην Τσιάπας, στο νότιο Μεξικό, ενώ προσπαθούσε να κινηθεί προς τα σύνορα με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η ομάδα των μεταναστών, αποτελούμενη κυρίως από πολίτες της Γουατεμάλας, της Ονδούρας, του Ελ Σαλβαδόρ, καθώς και μερικούς πολίτες της Αϊτής, εμποδίστηκε καθώς άρχιζε να βαδίζει προς το βόρειο Μεξικό από ισχυρή δύναμη της Εθνοφρουράς, σύμφωνα με έκθεση της πολιτειακής αστυνομίας της Τσιάπας. Στελέχη της μεξικανικής υπηρεσίας μετανάστευσης έλεγξαν τους μετανάστες, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, και συνέλαβαν περίπου 80 εξ αυτών.

Σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκαν από τοπικά ΜΜΕ, κάποιοι από τους μετανάστες πέταξαν πέτρες εναντίον ανδρών της Εθνοφρουράς που τους έκλειναν τον δρόμο.

Η ομάδα των μεταναστών, που αρχικά αριθμούσε περίπου 700 ανθρώπους, αναχώρησε το Σάββατο από την Ταπατσούλα, στα σύνορα με τη Γουατεμάλα. Όμως έπειτα από αλλεπάλληλα επεισόδια με την αστυνομία, πολλοί από αυτούς, στην πλειονότητά τους οικογένειες, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια.

Όσοι μπόρεσαν να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς ελέγχους βρήκαν καταφύγιο σε κοινότητες της περιοχής προτού ανασυνταχθούν και προσπαθήσουν να συνεχίσουν τον δρόμο τους.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM) καταδίκασε τις ενέργειες δύο εργαζομένων του που καταγράφηκαν σε βίντεο — έριξαν κάτω και ξυλοκόπησαν μέλος του καραβανιού των μεταναστών, με τη συνέργεια τουλάχιστον ενός Εθνοφρουρού. Το INM ξεκαθάρισε πως τα δύο στελέχη του ήδη τέθηκαν «σε διαθεσιμότητα» για την ανάρμοστη συμπεριφορά τους.

Σε άλλο βίντεο, μέλη της Εθνοφρουράς χτυπούν με τις ασπίδες τους μετανάστη που κρατάει στα χέρια ένα παιδί.

Άλλο καραβάνι, με περίπου 200 μετανάστες, αναχώρησε χθες Δευτέρα από την Ταπατσούλα, και αυτό με την ελπίδα να φθάσει στις ΗΠΑ για να ζητήσει άσυλο.

Τα καραβάνια των μεταναστών, πολλοί εκ των οποίων είναι ανήλικοι, έχουν πολλαπλασιαστεί αφότου ανέλαβε την εξουσία φέτος στις ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν.

Το Μεξικό έχει αναπτύξει πάνω από 27.500 μέλη των ένοπλων δυνάμεών του στα βόρεια και στα νότια σύνορά του για να εμποδίσει τα μεταναστευτικά κύματα.

Το γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας στο Μεξικό κάλεσε χθες μέσω Twitter τις Αρχές του Μεξικού να υιοθετήσουν «ανθρωπιστική προσέγγιση» έναντι των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική και την Αϊτή, που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να σωθούν «από τη βία και τις κρίσεις που γεννούν οι φυσικές καταστροφές». Ανταπαντώντας, το INM διαβεβαίωσε πως εντείνει «τους ελέγχους» για να αποφεύγονται «καταχρήσεις» και «παραβιάσεις» από το προσωπικό του.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, ReutersZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει