Η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα κατά των τοπικών αρχών για αμέλεια
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Αυγούστου 2021, 16:46

Η γερμανική δικαιοσύνη ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή, έρευνα για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» κατά του επικεφαλής του διαμερίσματος Αρβάιλερ (δυτικά), που επλήγη από πλημμύρες οι οποίες προκάλεσαν δεκάδες θανάτους στα μέσα Ιουλίου.

Έπειτα από μια πρώτη εξέταση της υπόθεσης, η εισαγγελία της Κόμπλεντζ ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι «επιβεβαίωσε τις αρχικές υπόνοιες για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες από αμέλεια (…) και ξεκίνησε έρευνα».

Η δικαιοσύνη κατηγορεί τον επικεφαλής του διαμερίσματος Γιούργκεν Πφέλερ, μέλος του συντηρητικού κόμματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και ένα άλλο μη κατονομαζόμενο μέλος της τοπικής ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων, ότι δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις δραματικές πλημμύρες που ακολούθησαν προκειμένου να προειδοποιήσουν τον πληθυσμό.

Καθώς είχαν εκδοθεί πολλές μετεωρολογικές ειδοποιήσεις, οι τοπικές αρχές όφειλαν να ασχοληθούν με «την εκκένωση των κατοίκων από την κοιλάδα του Αρ που δεν είχαν ακόμη πληγεί από το κύμα των πλημμυρών».

«Η επιχείρηση αυτή -σύμφωνα με τις πρώτες υπόνοιες- ολοφάνερα δεν πραγματοποιήθηκε με την απαιτούμενη σαφήνεια ή πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση, με τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί αμέλεια», υπογραμμίζει η εισαγγελία.

Η εισαγγελία επαναλαμβάνει πως πρόκειται προσώρας για μια πρώτη υπόνοια που «βασίζεται φυσικά σε μια εικόνα που έχουμε που σημαδεύεται από αβεβαιότητες και κενά».

«Οι έρευνες που θα διεξαχθούν θα χρειαστούν πιθανόν κάποιο χρόνο, ώστε δεν πρέπει να περιμένουμε γρήγορα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Οι καταρρακτώδεις βροχές είχαν προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες γύρω από τους ποταμούς της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Ρηνανίας-Παλατινάτου καταστρέφοντας πολλές κοινότητες, κυρίως στην κοιλάδα του Αρ.

Προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 189 ανθρώπων στη Γερμανία, εκ των οποίων 140 μόνο στην περιοχή της Ρηνανίας-Παλατινάτου όπου 16 άνθρωποι αναζητούνται ακόμη, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Πλημμύρες έπληξαν επίσης το Βέλγιο, όπου 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στη χώρα αυτή ανακριτής διεξάγει έρευνα για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, σε σχέση με απουσία πρόληψης και συναγερμού.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει