Η ΕΚΠΟΛ και το Ευρ. Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού σε εκπαιδευτική περιήγηση στην Βένετο Ιταλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Στο πλαίσιο του διακρατικού έργου πολιτιστικού τουρισμού CHARTS – INTERREG IVC με επικεφαλής τον Δήμο Νοτίου Πηλίου

Ο Πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ και Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας, κ. Χαλέβας, συμμετείχε σε εκπαιδευτική περιήγηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Βένετο Ιταλίας, από τις 23 έως τις 25 Μαΐου 2013, στο πλαίσιο του έργου Πολιτιστικού Τουρισμού CHARTS – Πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας INTERREG IVC της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ηγέτης εταίρος είναι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. O κ. Χαλέβας εκπροσώπησε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN, ως Πρόεδρος, το οποίο είναι εταίρος στο έργο CHARTS.

Η εκπαιδευτική περιήγηση ξεκίνησε στις 23 Μαΐου στην Πάντοβα, συνεχίστηκε στις ιαματικές πηγές της Αμπάνο ντε Μοντεγκρότο, καθώς και στη γύρω περιοχή όπου υπάρχουν ποδηλατικές διαδρομές. Στη συνέχεια ακολούθησε η συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του έργου CHARTS με τη συμμετοχή κι άλλων αιρετών εκ μέρους των εταίρων του έργου, υπό την προεδρία του Δημάρχου Τσιταντέλλα όπου και συζητήθηκε η πρόοδος του έργου μέχρι σήμερα. Τη συνάντηση έκλεισε ο Κ. Χαλέβας ως Πρόεδρος του ECTN τονίζοντας τη σημασία των αποτελεσμάτων του έργου για την ανάπτυξη και προβολή του πολιτιστικού τουρισμού ως μοχλού ανάπτυξης στις περιοχές των εταίρων του έργου CHARTS και των μελών του ECTN, εφαρμόζοντας πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία του τουρισμού.

Την επόμενη ημέρα της περιήγησης, έγινε μίνι κρουαζιέρα στον ποταμό Μπρέντα από την Πάντοβα έως την Βενετία, όπου η Περιφέρεια Βένετο προωθεί για πολιτιστικό τουρισμό την κληρονομιά από τις ενετικές βίλες που αποτελούν μνημεία αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. Στην άφιξη στην Βενετία την αποστολή υποδέχτηκε εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη του Βένετο Περιφερειακός Σύμβουλος που παρέδωσε στο ECTN το λάβαρο της Περιφέρειας Βένετο. Ο κ. Χαλέβας είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον ομόλογό του και να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας των Περιφερειών Βένετο και Θεσσαλίας σε μελλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα για τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη. Ο Πρόεδρος του ECTN, από τη μεριά του, έδωσε ενημερωτικό υλικό για την Περιφέρεια Θεσσαλίας στον ομόλογό του, καθώς και CD παραγωγής της ΕΚΠΟΛ με παραδοσιακή μουσική.
Τέλος, στις 25 Μαΐου, όπου ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική περιήγηση, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις Βερόνα και την Βιτσέντσα, πόλεις οι οποίες είναι στη λίστα τοποθεσιών Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στην αποστολή από Ελλάδα συμμετείχε και ο ΕΟΤ με τρία στελέχη του, ως επίσης εταίρος του έργου CHARTS, ο συντονιστής του έργου και ιδρυτής της σύμπραξης CHARTS Μάνος Βουγιούκας, ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάγδαρης που επιμελείται τη παραγωγή βίντεο ντοκιμαντέρ για όλο το πρόγραμμα, καθώς και η υπεύθυνη επικοινωνίας του έργου Ιεύα Τρέια Μοραίτης. Από πλευράς Δήμου Νοτίου Πηλίου συμμετείχε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κώστας Παπαμαρκάκης και η υπάλληλος του Δήμου Μάχη Κωστίμπα.

Σημ:
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού αποτελεί συνέχεια του έργου ECTN στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG IIIC υπό την ηγεσία της κυβέρνησης της Ουαλίας με ιδρυτικό μέλος την ΕΚΠΟΛ που ήταν επικεφαλής εταίρος στο έργο πολιτιστικού τουρισμού CHIRON στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG ΙΙΙB CADSES. Το Δίκτυο ECTN επιδιώκει να ενημερώνει τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνει Περιφέρειες, Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Ιδρύματα, Τουριστικούς Συνδέσμους και Δήμους.

Το διακρατικό έργο CHARTS “Culture and Heritage Added Value to Regional policies for Tourism Sustainability” δηλαδή «Πολιτισμός και Κληρονομιά ως προστιθέμενη αξία στην περιφερειακή πολιτική για την αειφορία του τουρισμού», στο πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας INTERREG IVC της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει σαν κύριο στόχο την καταγραφή, ανάλυση, ανταλλαγή, βελτίωση, αξιολόγηση και μεταφορά καλών πρακτικών (good practices) στον πολιτισμό, την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά και ενσωμάτωση αυτών στις πολιτικές για ανάπτυξη βιώσιμου τουρισμού, σε 10 περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την ηγεσία του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Στο εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχουν αυτοδιοικήσεις, περιφέρειες και οργανισμοί τουρισμού από 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Βρετανία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Κύπρο, Ιταλία, Λετονία, Ρουμανία, Ισπανία και Βουλγαρία).

Συμμετέχουν επίσης το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού ECTN που εδρεύει στις Βρυξέλλες, το Δίκτυο Ibertur του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει