Η ΕΚΤ θα συνεχίζει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά το τέλος του προγράμματοςΠρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022, 16:06

Η ΕΚΤ επαναβεβαιώνει την πρόθεση της ρητώς να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ ανεξάρτητα με το ύψος των ομολόγων που κατέχει και λήγουν.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει η ΕΚΤ, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο, η Κεντρική Τράπεζα επαναδιαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει με ευελιξία να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη του προγράμματος ΡΕΡΡ, ανεξάρτητα από τις αποπληρωμές των ομολόγων που ήδη κατέχει.

Και τούτο προκειμένου -όπως αναφέρει- να μην παρεμποδιστεί η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις από την πανδημία. Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία.

Όσον αφορά στο γενικότερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, το ΑPP, η ΕΚΤ αποφάσισε να περικόψει το ποσό των ομολόγων που θα αγοράζει κάθε μήνα για τους επόμενους μήνες, με στόχο το πρόγραμμα πιθανόν να τερματιστεί κάποια στιγμή στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Έτσι, τον Απρίλιο οι αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος θα διαμορφωθούν στα 40 δισ. ευρώ, στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει ωστόσο να επανεπενδύει το ποσό από τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της και ωριμάζουν.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022, 16:06Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει