Η Ελλάδα επιστρέφει στα ευρωπαϊκά πράγματαΤην ανάγκη να επανέλθει η Ελλάδα στα ευρωπαϊκά πράγματα, μετά από δέκα χρόνια απουσίας λόγω των εσωτερικών της κρίσεων τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Brussels Playbook της ιστοσελίδας Politico ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείο του ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο μήνα, τονίζοντας ότι θέλει να δει την Αθήνα να συμμετέχει περισσότερο στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ. «Επί δέκα χρόνια απουσιάζαμε από τα ευρωπαϊκά ζητήματα, απασχολημένοι μόνο με τις κρίσεις που αντιμετωπίζαμε», σημείωσε και προσέθεσε πως τώρα, ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι αυτό που παρατηρεί στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι η αναζωπύρωση ενός συνόλου εθνικών συμφερόντων, που επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων στο Συμβούλιο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «πρέπει να αντισταθούμε» σε αυτή την τάση.

Τέλος, αναφορικά με το ακανθώδες θέμα της διεύρυνσης, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης έστειλε διπλό μήνυμα από τις Βρυξέλλες. Έτσι, αφενός διαμήνυσε προς τα Τίρανα και τα Σκόπια ότι «είμαστε ακόμα εδώ για εσάς, σας θέλουμε εντός (ενν. της ΕΕ) και θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη διαδικασία διεύρυνσης», αφετέρου απηύθυνε μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «ελάτε με μια αναθεωρημένη διαδικασία διεύρυνσης, που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των κρατών-μελών».

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε τον καταλυτικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει στη διαδικασία αυτή η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Ελπίζω ότι με τη νέα Επιτροπή η διαδικασία διεύρυνσης θα ανανεωθεί», δήλωσε και προσέθεσε καταληκτικά ότι «η διαδικασία εξαρτάται από την Επιτροπή».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019, 07:27

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει