Η εξέλιξη της μάσκας του Golf GTI

Αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο της αυτοκίνησης, ένα από τα κορυφαία hot hatches, με εξαιρετική οδική συμπεριφορά, δύναμη και επιδόσεις. Το στοιχείο που είναι αποτυπωμένο όμως στη φαντασία των οδηγών εδώ και 40 χρόνια δεν είναι άλλο από τη μάσκα.

Ο Marco Pavone, επικεφαλής εξωτερικού σχεδιασμού της Volkswagen, εξηγεί ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από κάθε έκδοση του Golf GTI και τι είναι αυτό που κάνει αυτή τη μάσκα τόσο ξεχωριστή.

Στο πρώτο μέρος προσεγγίζει τις πρώτες τέσσερις γενιές του μοντέλου και αναλύει τις διαφορές μεταξύ τους.

Golf 1 GTI – Το Golf μαθαίνει τις αγωνιστικές γραμμές

Το πρωτότυπο GTI παρουσιάστηκε το 1976, γεμάτο αυτοπεποίθηση με μαύρη μάσκα με κόκκινο περίγραμμα και -ακόμη- λιτή σχεδίαση. Οι προβολείς, που προεξέχουν από το καπό του ελαφρού compact αυτοκινήτου, ορίζουν τα άκρα του αμαξώματος. Το πρώτο λογότυπο GTI είναι από χρώμιο και δημιουργεί σκόπιμα μια έντονη αντίθεση με το μαύρο λογότυπο της Volkswagen. «Ακόμη και σε αυτό το πρώτο GTI, όλα τα στοιχεία του design αντικατοπτρίζουν μια ξεκάθαρη προσέγγιση» λέει ο σχεδιαστής του GTI, Marco Pavone.

Το αρχικό Golf 1 GTI αναγνωρίζεται από τους στενούς του προφυλακτήρες, oι οποίοι αντικαταστάθηκαν το 1978 από μεγαλύτερους με πλαστική επικάλυψη. Το compact «αυτοκίνητο με σπορ κοστούμι» διαθέτει 110 μαγικούς ίππους στις 6.100 σ.α.λ., ενώ ζυγίζει μόλις 800 κιλά.

 

Golf 2 GTI – Μεγαλύτερο πλάτος, εξατομίκευση και άνεση

«Ο σχεδιασμός της δεύτερης γενιάς του Golf GTI αποτελεί μια συναρπαστική εξέλιξη» λέει ο Pavone. Όπως και ο προκάτοχός του διέθετε δίδυμους προβολείς, ενώ η έκδοση 16V της δεύτερης γενιάς διέθετε από το 1988 ενσωματωμένα φώτα ομίχλης – τοποθετημένα δίπλα στους προβολείς. Η μάσκα έχει ακόμα περίγραμμα με κόκκινο χρώμα, ενώ και ο προφυλακτήρας διαθέτει επίσης μια κόκκινη GTI γραμμή. Κάτω από αυτόν υπάρχει για πρώτη φορά μια επιπλέον εισαγωγή αέρα.

Συνολικά συνεχίζει τη φιλοσοφία της πρώτης γενιάς: είναι πιο μεγάλο, πιο φαρδύ και πιο άνετο και, στην περίπτωση του GTI G60, αποδίδει μέχρι και 160 ίππους. Η μεγάλη ισχύς είναι εμφανής και από το δυναμικό εξωτερικό. Το χρωμιωμένο λογότυπο GTI 16V, συνήθως τοποθετημένο δεξιά, έχει αντικατασταθεί από ένα κόκκινο G60 στην αριστερή πλευρά. Οι έντεκα λεπτές γρίλιες έχουν αντικατασταθεί από τέσσερις πιο φαρδιές. Το λογότυπο της Volkswagen παραμένει μαύρο.

 

Golf 3 GTI – Το σπορ compact ενηλικιώθηκε

Η τρίτη γενιά του GTI είναι κάπως πιο «μαλακή» και έχει ένα ακόμα πιο έντονο σχήμα σφήνας. «Αυτό υποστηρίζει τον σπορ χαρακτήρα του Golf GTI» εξηγεί ο Pavone. Το εμπρός μέρος διαθέτει μια εντυπωσιακή διαφοροποίηση: οι διπλοί προβολείς της δεύτερης γενιάς του GTI εξαφανίζονται κάτω από έναν συνδυασμένο ανακλαστήρα. Εξασφαλίζουν στη μάσκα, η οποία αποτελείται τώρα από τρεις φαρδιές οριζόντιες μπάρες, μια πιο συμπαγή εμφάνιση.

Το εμπρός σπόιλερ έχει το ίδιο χρώμα με αυτό του αυτοκινήτου, που για άλλη μια φορά είναι πιο χαμηλό και πιο φαρδύ. Το κάτω μέρος διαθέτει και τη διαχωρισμένη εισαγωγή αέρα, η οποία θα εξελιχθεί σε βασικό χαρακτηριστικό των γενεών 4 έως 6. Ένα άλλο καινούριο στοιχείο που τραβά το βλέμμα είναι η εντυπωσιακή κόκκινη γραμμή κάτω από τους προβολείς αλογόνου. Το λογότυπο GTI -κόκκινο αυτή τη φορά- έχει μετακινηθεί πιο κοντά σε αυτό της Volkswagen, που πλέον είναι από χρώμιο.

 

Golf 4 GTI – Το τέταρτο GTI ξεπερνά τα όρια της κατηγορίας

Το Golf 4 GTI που παρουσιάστηκε το 1998 έχει πιο συγκρατημένη εμφάνιση και είναι το πρώτο και μοναδικό GTI που δεν έχει την κόκκινη λωρίδα στη μάσκα. Παρ΄ όλα αυτά θεωρείται μέχρι σήμερα η αφετηρία μιας νέας εποχής, αυτής μιας πιο ξεκάθαρης σχεδίασης αυτοκινήτων. Επίσης θέτει νέα σημεία αναφοράς σε ό,τι αφορά την εξατομίκευση, την ποιότητα και την ταχύτητα.

Με τον πιο μεγάλο κινητήρα του ήταν ιδιαίτερα γρήγορο: οι 180 ίπποι του εξασφάλιζαν τελική ταχύτητα 228 χλμ./ώρα. Από τη σκοπιά του σχεδιαστή, η επετειακή έκδοση των 25 ετών ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή. «Χάρη σε αυτό κόλλησα το… μικρόβιο GTI» εξηγεί ο Pavone, ο οποίος γεννήθηκε στη Βραζιλία. «Οι εξαιρετικοί διάφανοι προβολείς και τα φαρδιά μαρσπιέ ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστά!».

Ωστόσο, ακόμα και στα GTI παραγωγής, τα φωτιστικά σώματα (συμπεριλαμβανομένων των φλας και των προβολέων ομίχλης) τοποθετήθηκαν σε ένα ενιαίο σύνολο. Οι εμπρός και πίσω ποδιές, τα μαρσπιέ και το σπόιλερ οροφής ήταν βαμμένα στο χρώμα του αμαξώματος, ενώ πολλά στοιχεία ήταν και πάλι πιο φαρδιά σε σχέση με αυτά του προκάτοχού του. Το λογότυπο GTI μετακινήθηκε για πρώτη φορά από τα δεξιά στα αριστερά.

 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει