Η επίδραση των στατινών στα επίπεδα ενέργειας του σώματος


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020, 18:04

Ζήσης Ψάλλας

Οι στατίνες αναστέλλουν την παραγωγή χοληστερόλης στα κύτταρα, αλλά αναστέλλουν επίσης ένα σημαντικό στοιχείο στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια των κυττάρων. Τα μιτοχόνδρια είναι μικρά οργανίδια που παράγουν ενέργεια και βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Οι στατίνες μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας στα μυικά κύτταρα, εμποδίζοντας την παραγωγή της ουμπικινόνης, η οποία είναι γνωστή επίσης ως συνένζυμο Q10.

Οι στατίνες είναι από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα παγκοσμίως. Πάνω από το 10% του ενήλικου πληθυσμού λαμβάνει θεραπεία με στατίνες τόσο στη Σκανδιναβία όσο και στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές ήθελαν να προσδιορίσουν εάν οι στατίνες ανέστειλαν επίσης την παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια των κυττάρων του αίματος. Η έρευνα από το Κέντρο Υγιεινής Γήρανσης στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Ιατρικής έδειξε ότι οι στατίνες δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όπως στα μυϊκά κύτταρα.

«Η μακροχρόνια θεραπεία με στατίνες, στη συνιστώμενη δόση, αυξάνει την ικανότητα των κυττάρων του αίματος να παράγουν ενέργεια. Αυτό ήταν μια έκπληξη. Αναμέναμε ότι οι στατίνες θα έκαναν ότι και στα μυϊκά κύτταρα αλλά έκαναν ακριβώς το αντίθετο», είπε η καθηγήτρια Lene Juel Rasmussen.

Παρόλο που τα αποτελέσματα αυτά αμφισβητούν τη θεωρία ότι οι στατίνες μειώνουν τα επίπεδα ενέργειας, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η μελέτη είναι υπέρ των στατινών. Τα αποτελέσματα δεν λένε τίποτα για το αν οι ίδιες οι στατίνες είναι υπεύθυνες για τα ενεργειακά επίπεδα ή το σώμα αντισταθμίζει μια παρενέργεια που έχουν αυτά τα φάρμακα. 

Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι οι στατίνες έχουν δυνητικά ευεργετική επίδραση σε ορισμένες μορφές καρκίνου και πιθανώς σε ορισμένες μορφές άνοιας. 

Οι στατίνες είναι από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα παγκοσμίως. Πάνω από το 10% του ενήλικου πληθυσμού λαμβάνει θεραπεία με στατίνες τόσο στη Σκανδιναβία όσο και στις ΗΠΑ.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020, 18:04

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει