Η επιχείρηση «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη «πάει καλύτερα»


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020, 06:47

Η Γαλλία έθεσε το λιμάνι της Μασσαλίας στη διάθεση της ευρωπαϊκής, στρατιωτικής επιχείρησης «Ειρήνη», ώστε να εκφορτώνουν εκεί τα πλοία στα οποία γίνεται νηοψία στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο του ελέγχου για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

«Η επιχείρηση Ειρήνη πάει πολύ καλύτερα», είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Άμυνας της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαίωσε ότι οι Βρυξέλλες έχουν πλέον στη διάθεσή τους νέα στρατιωτικά μέσα και εγκαταστάσεις.

«Είχαμε ένα πλοίο και ένα αεροσκάφος για να ξεκινήσουμε, πριν από επτά μήνες. Σήμερα έχουμε τέσσερα πολεμικά σκάφη και τέσσερα αεροπλάνα και η Γαλλία έθεσε στη διάθεση (της επιχείρησης) το λιμάνι της Μασσαλίας», είπε ο Μπορέλ.

Η Γαλλία θα διαθέσει επίσης στην επιχείρηση ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού της.

Ο Μπορέλ έδωσε μάχη για να αποκτήσει η επιχείρηση αυτή τα αναγκαία μέσα για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο της, δηλαδή να ελέγχει το εμπάργκο που έχουν επιβάλει τα Ηνωμένα Έθνη. Πολλαπλασίασε τις εκκλήσεις του προς τις χώρες να συμβάλουν και τις έπεισε για τη χρησιμότητά της. «Παρείχαμε στα Ηνωμένα Έθνη δορυφορικές φωτογραφίες και πληροφορίες», συνέχισε. Η «Ειρήνη» επέτρεψε να καταγραφούν οι παραβιάσεις του εμπάργκο από την Τουρκία και τη Ρωσία, δύο χώρες που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο στη Λιβύη. Τον Σεπτέμβριο η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις σε μια ναυτιλιακή τουρκική εταιρεία που θεωρήθηκε ότι παραβίαζε το εμπάργκο, παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία της στην Ευρώπη.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020, 06:47

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει