Η Ευρωπαική Εισαγγελία στέλνει στο δικαστήριο 100 υποθέσεις για κατάχρηση αγροτικών επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ
«Σπάει το απόστημα» στο σκάνδαλο με τις αγροτικές επιδοτήσεις μέσω του αμαρτωλού πλέον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ερευνά εξονυχιστικά τα στοιχεία της απάτης και βεβαίως τι έγιναν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία στερήθηκαν πραγματικοί αγρότες.
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ερεύνησε δεκάδες περιπτώσεις στις οποίες Έλληνες πολίτες λάμβαναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αγροτικές επιδοτήσεις της ΕΕ από το 2017 έως το 2020 για βοσκοτόπια που δεν τους ανήκαν ή δεν είχαν μισθώσει ποτέ, ή για αγροτικές δραστηριότητες που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μέχρι σήμερα εντόπισε και οδηγεί στο δικαστήριο 100 ύποπτες υποθέσεις για απάτη συνολικού ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, για τις οποίες ήδη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
«Οι 100 αυτές περιπτώσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου, καθώς αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες υποθέσεις, τις οποίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ αρνείται να παραδεχτεί από το 2017», σχολιάζουν εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα που γνωρίζουν καλά την υπόθεση.
Απάτη 2,9 εκατ. ευρώ – Οι 100 ύποπτες υποθέσεις
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Αθήνα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατά συνολικά 100 υπόπτων για απάτη με αγροτικά ταμεία, για συνολική ζημία 2,9 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής έρευνας, οι οποίες υποστηρίχθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Διεύθυνσης Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκαν τρεις κατηγορίες που κατατέθηκαν τους τελευταίους μήνες, μετά από έρευνες για προγράμματα εξαπάτησης της ΕΕ για επιδοτήσεις για τη χρήση βοσκοτόπων.
Μεταξύ 2017 και 2020, κτηνοτρόφοι, κυρίως από την Κρήτη, έκαναν αίτηση, η οποία και έγινε δεκτή, σε κοινοτικά γεωργικά ταμεία που προορίζονταν να βοηθήσουν τον κλάδο, τα οποία καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Ελληνική Αρχή Πληρωμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (CAP) Aid Schemes, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων και το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Εγγυητικό Ταμείο (RDEA).
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ύποπτοι υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις ιδιοκτησίας ή πλαστά συμβόλαια μίσθωσης οικοπέδων που στην πραγματικότητα δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει. Η πλειονότητα των υπόπτων ζούσε σε διαφορετικά μέρη της χώρας από αυτά που είχαν δηλώσει στις αιτήσεις τους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε 64 άτομα (56 ύποπτοι δράστες και οκτώ κατηγορούμενοι ως συνεργοί) απαγγέλθηκαν κατηγορίες στις 18 Φεβρουαρίου 2025, σε υπόθεση που είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου στις 16 Μαΐου 2025.
Άλλα 22 άτομα (16 ύποπτοι δράστες και έξι συνεργοί) κατηγορήθηκαν τον Ιανουάριο του 2025, σε υπόθεση που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου στις 24 Μαρτίου 2025.
Τέλος, άλλοι 14 ύποπτοι (οκτώ κατηγορούμενοι ως δράστες και έξι ως συνεργοί) κατηγορήθηκαν πέρυσι, σε υπόθεση που θα εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου στις 30 Μαΐου 2025.
Η εκτιμώμενη συνολική ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ που προκλήθηκαν από τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων υπερβαίνει τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ.
Να σημειωθεί ότι εάν κριθούν ένοχοι, οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών, εκτός του προστίμου, που δεν θα είναι καθόλου μικρό.
Με πληροφορίες ΟΤ