Η Ευρώπη αποδεικνύεται ανίκανη να ξεπεράσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον του ΙράνΟι ευρωπαϊκές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου στην Τεχεράνη μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, δήλωσε χθες Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις υπέγραψαν το 2015 συμφωνία που επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στο ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας με αντάλλαγμα την σταδιακή άρση των οικονομικών κυρώσεων και την επανέναρξη των εμπορικών σχέσεων.

Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία – γνωστή επισήμως ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) – τον Μάιο του 2018 και έδωσε εντολή να επιβληθούν ξανά κατά φάσεις οι κυρώσεις της χώρας του σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι κυβερνήσεις των υπολοίπων χωρών που είχαν συνυπογράψει τη συμφωνία – της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας – καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της επιμένουν μολαταύτα πως παραμένουν δεσμευμένες στην εφαρμογή της.

«Οι Ευρωπαίοι αρχικά θεώρησαν το ΚΟΣΔ επίτευγμα, αλλά ίσως δεν ήταν έτοιμοι για αυτό, και ασφαλώς δεν αποδείχθηκαν ικανοί να αντισταθούν στις αμερικανικές κυρώσεις», έκρινε ο Ζαρίφ σε συνέντευξή του στον Khamenei.ir, τον επίσημο ιστότοπο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.

«Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στους Ευρωπαίους για να θέσουν σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις τους. Η Ευρώπη πρέπει να ξέρει ότι δεν μπορεί να αποφύγει τις ευθύνες της με μερικές δηλώσεις και κάποια ανολοκλήρωτα σχέδια», πρόσθεσε.

Ο Ζαρίφ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Τεχεράνης στις συνομιλίες για το ΚΟΣΔ, τόνισε παρά τις πιέσεις που ασκεί στις ευρωπαϊκές χώρες, το Ιράν «δεν είχε ποτέ ψευδαισθήσεις» για αυτές.

Αντιθέτως, η Ισλαμική Δημοκρατία παραμένει στραμμένη προς τους παραδοσιακούς της εταίρους, όπως η Ρωσία και η Κίνα. «Το μέλλον της εξωτερικής πολιτικής μας βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση», έκρινε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019, 08:55

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει