Η Ευρώπη κήρυξε ανεπιθύμητους τους πρόσφυγες πολύ πριν από τον Τραμπ

Η Ευρώπη «κήρυξε ανεπιθύμητους» τους πρόσφυγες πολύ πριν από τον Τραμπ
Είναι κοινή πεποίθηση πως ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ανάδειξή του σε πρόεδρο των ΗΠΑ, αποτελεί τον μεγαλύτερο δηλωμένο εχθρό των προσφύγων και μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο. Αντιθέτως, οι ίδιοι υποστηρικτές της παραπάνω άποψης θεωρούν την Ευρώπη ως το «ασφαλές καταφύγιο» για τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου.

Έτσι κι αλλιώς δεν έχει περάσει παρά ελάχιστος καιρός από όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσκάλεσε στη χώρα της περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία, με τη φράση «Μπορούμε να τα καταφέρουμε», ενώ ο Αμερικανός ομόλογός της έκλεισε τα σύνορα με το Μεξικό εγκλωβίζοντας στη μεθοριακή γραμμή εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι ονειρεύονταν μια καινούργια ζωή στον πάλαι ποτέ Νέο Κόσμο…

Επιπλέον, στον προοδευτικό κόσμο επικρατεί η άποψη ότι την ώρα που η Μεγάλη Βρετανία με το Brexit «στρέφει την πλάτη της» σε όσους χρήζουν βοήθειας, η υπόλοιπη Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί «φωτεινό παράδειγμα» πολυπολιτισμικότητας και προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστατεύοντας τους πρόσφυγες από τη ρητορική του μίσους που εκφράζει η αναδυόμενη – σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες – Άκρα Δεξιά.

Είναι όμως αυτό αλήθεια; Σύμφωνα με τον ερευνητή του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου μελέτης της Θρησκευτικής και Εθνικής Διαφορετικότητας, Max Planck, και τον αρθρογράφο στην εφημερίδα «Guardian», Piro Rexhepi, η θεωρία της «Ευρώπης των ανοικτών συνόρων» για τους πρόσφυγες και μετανάστες δεν αποτελεί τίποτα άλλο από ένα μεγάλο ψέμα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον τίτλο του άρθρου που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας: «Η Ευρώπη έγραψε το βιβλίο της δαιμονοποίησης των προσφύγων πολύ πριν το διαβάσει ο Τραμπ».
Αρκεί να ρωτήσει κανείς, αναφέρει στο μακροσκελές άρθρο του ο ερευνητής, έναν μετανάστη ο οποίος επιχειρεί να προσεγγίσει τις ακτές της Λέσβου, στοιβαγμένος μαζί με δεκάδες άλλους απελπισμένους ανθρώπους σε ένα δουλεμπορικό φουσκωτό, και πέφτει στα χέρια της FRONTEX…

Σίγουρα η φιλοξενία που του επιφυλάσσεται, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά την παράτυπη μετανάστευση στις ΗΠΑ.

Σκληρές αλήθειες
Στην Τυνησία, την περασμένη εβδομάδα, προκλήθηκε σάλος από ένα ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει Τυνήσιους συνοριοφύλακες να μαστιγώνουν ανυπεράσπιστους μετανάστες στα σύνορα της χώρας.
Η Τυνησία, όπως και η Λιβύη, το Μαρόκο, η Αίγυτπος και η Τουρκία, απολαύει της οικονομικής και υλικοτεχνικής ενίσχυσης από την Ευρώπη, με αποκλειστικό σκοπό την ανάσχεση των προσφυγικών ροών εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική οι οποίοι επιδιώκουν να φθάσουν στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι περισσότεροι όμως το μόνο που καταφέρνουν είναι να εγκλωβιστούν στα σύνορα των προαναφερόμενων κρατών και τελικά να επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους.
Όσοι δε συλλαμβάνονται στα σύνορα της Λιβύης, είναι ακόμα πιο άτυχοι, αφού – όπως καταγγέλλουν πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις – καταλήγουν στις φυλακές – κολαστήρια που προορίζονται αποκλειστικά για πρόσφυγες και μετανάστες.

«Η εντύπωση» υποστηρίζει ο Piro Rexhepi «ότι η Άνγκελα Μέρκελ και η Τερέζα Μέι είναι περισσότερο φιλόξενες στους μετανάστες απ’ ό,τι ο Τραμπ, δεν αποδεικνύεται στην πράξη».
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και από τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η γερμανική κυβέρνηση σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου που υποβλήθηκαν .

Το 2016, 80.000 άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν από τη Γερμανία ή εγκατέλειψαν τη χώρα οικειοθελώς, έναντι 50.000 την προηγούμενη χρονιά.
Η Γερμανία έχει στείλει από τον Δεκέμβριο δύο πτήσεις τσάρτερ στην Καμπούλ με συνολικά περίπου 60 ανθρώπους βάσει συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των Ευρωπαίων και των Αφγανών τον Οκτώβριο.

Επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα
Μπροστά στον κίνδυνο ενός νέου μεγάλου «κύματος» προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι θα έρθουν να προστεθούν στους ήδη 65.000 εγκλωβισμένους στη χώρα ανθρώπους, μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας τον Μάρτιο του ’16, βρίσκεται πλέον η Ελλάδα.

Την Τετάρτη το γερμανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την επανέναρξη της Συνθήκης του Δουβλίνου για τους παράτυπους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν εξασφαλίζουν άσυλο στις χώρες όπου καταθέτουν αιτήσεις, η οποία – όσον αφορά τη χώρα μας – είχε ουσιαστικά «παγώσει» από το 2011, εξαιτίας των διαδοχικών καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις συνθήκες κάτω
από τις οποίες κρατούνται οι παράτυποι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης σχετικά με τις επαναπροωθήσεις, αυτή θα αφορά μόνο αυτούς των οποίων θα απορρίπτονται οι αιτήσεις ασύλου από τις 15 Μαρτίου 2017 και έπειτα και όχι για το ένα εκατομμύριο προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν στη Γερμανία τα δύο τελευταία χρόνια, μετά τη δημόσια «πρόσκληση» που τους είχε απευθύνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η οποία, βλέποντας τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις να πέφτουν και η άλλοτε δεδομένη τέταρτη συνεχής θητεία στην καγκελαρία να αμφισβητείται έντονα από τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, στις επικείμενες εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του ’17, σκληραίνει τη στάση της όσον αφορά το μεταναστευτικό, ώστε επιπροσθέτως να ανασχέσει το «κύμα» δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος προς το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών, οι οποίοι στην πρόθεση ψήφου αγγίζουν ακόμα και το 15%.

«Το ερώτημα που θα έπρεπε να θέσει πρώτη η Ευρώπη ήταν, αν σήμερα η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις της ασφαλούς φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, κρίνοντας από τις άθλιες συνθήκες στα προαναχωρησιακά κέντρα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και τα κατ’ ευφημισμόν κέντρα φιλοξενίας για τους 65.000 ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν εδώ μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας» υποστήριξε στο «Π» ο διευθυντής του ελληνικού προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης.

«Ουσιαστικά είναι σαν η Ευρώπη να “πετά στα σκουπίδια” τη Συνθήκη της Γενεύης για τα ανθρώπινα δικαιώματα αντιμετωπίζοντας αυτούς τους ανθρώπους όχι σαν πρόσφυγες από χώρες καταγωγής που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, αλλά ως αριθμούς» προσθέτει ο Α. Βεΐζης, επισημαίνοντας πως το μόνο το οποίο αποδεικνύει η Ε.Ε. με τη στάση της είναι ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ανεπιθύμητοι, αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία και τους χιλιάδες νεκρούς κάθε χρόνο στη Μεσόγειο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει