Η Ιζαμπέλ Αντζανί στο εδώλιο για φοροδιαφυγή


Η σταρ του γαλλικού κινηματογράφου Ιζαμπέλ Αντζανί δικάζεται αύριο στο Παρίσι για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με την κατηγορία ότι εμφάνισε μια δωρεά ως δάνειο και δήλωνε ψευδώς ότι η μόνιμη κατοικία της ήταν στην Πορτογαλία, κάτι που η ίδια διαψεύδει κατηγορηματικά.

Οι συνήγοροί της αναμένεται ότι θα ζητήσουν την αναβολή της δίκης επειδή η ηθοποιός δεν κατάφερε να επιστρέψει από τις ΗΠΑ λόγω μιας «σοβαρής ασθένειας», η οποία έχει επιβεβαιωθεί από έναν γιατρό της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η 68χρονη ηθοποιός είχε μπει στο στόχαστρο έρευνας των γαλλικών αρχών από το 2016, με αφορμή τις αποκαλύψεις των Panama Papers. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έφερε τότε στη δημοσιότητα η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η Αντζανί ήταν ιδιοκτήτρια μιας εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Δεν διαπιστώθηκε κάποια παρανομία της εταιρείας αυτής, ωστόσο διατυπώθηκαν άλλες υποψίες και την υπόθεση ανέλαβε η Οικονομική Εισαγγελία.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκε ο Μαμαντού Ντιαγκνά Ντιαγιέ, ένας ισχυρός Σενεγαλέζος επιχειρηματίας, πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας του και μέλος της ΔΟΕ. Ο Ντιαγιέ φέρεται ότι μεταβίβασε στην Αντζανί 2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εκείνη εμφάνισε ως δάνειο, αντί για δωρεά, αποφεύγοντας έτσι να πληρώσει φόρο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Οι δικηγόροι της όμως επιμένουν ότι επρόκειτο πραγματικά για δάνειο «από έναν στενό φίλο της», το οποίο αποπληρώνεται κανονικά μέχρι σήμερα.

Δηλώνοντας ψευδώς ότι κατοικεί μόνιμα στην Πορτογαλία, η Αντζανί φέρεται ότι απέφυγε να πληρώσει φόρο εισοδήματος ύψους 236.000 ευρώ. Οι δικηγόροι της λένε ότι «μπορεί να υπήρχε μια διάσταση απόψεων με τη φορολογική υπηρεσία όσον αφορά την κατοικία της την περίοδο 2016-17» ωστόσο «σήμερα δεν έχει απομείνει καμία οφειλή, ούτε στη Γαλλία, ούτε στην Πορτογαλία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει