Η Ισλανδία επαναφέρει κάποιους περιορισμούς λόγω της ανόδου των περιστατικών Covid-19Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021, 11:35

Η Ισλανδία, μία από τις πρώτες χώρες του κόσμου που ήρε τους υγειονομικούς περιορισμούς για τους εμβολιασμένους, ανακοίνωσε την Παρασκευή νέους περιορισμούς προκειμένου να αντιμετωπίσει την άνοδο των περιστατικών covid-19.

«Ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει ιδιαίτερα στην Ισλανδία και μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι για αυτό», δήλωσε η πρωθυπουργός Κάτριν Γιάκομπσντότιρ μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Ωστόσο, πρέπει (να λάβουμε μέτρα) για να ανακόψουμε την τρέχουσα τάση», πρόσθεσε.

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και έως τις 13 Αυγούστου στις δημόσιες συναθροίσεις θα μπορούν να συμμετέχουν έως 200 άτομα, θα ισχύει εκ νέου το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης και μπαρ και εστιατόρια θα κλείνουν στις 23:00.

Πισίνες και γυμναστήρια θα μπορούν να λειτουργούν στο 75% της χωρητικότητάς τους, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι ξανά υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους.

Χάρη στο υψηλό ποσοστό των εμβολιασμών κατά της covid-19 -με περισσότερο από το 85% των πολιτών άνω των 16 ετών να έχει εμβολιαστεί- η Ισλανδία ήρε πριν περίπου έναν μήνα όλους τους περιορισμούς που αφορούσαν τους εσωτερικούς χώρους, διεκδικώντας την πρωτιά στην Ευρώπη. Όμως, από τις 20 Ιουλίου η χώρα είναι αντιμέτωπη με νέα μεγάλη άνοδο των περιστατικών κορωνοϊού, με συνολικά 355 νέες μολύνσεις να έχουν καταγραφεί από τότε στο νησί. Τα περισσότερα νέα περιστατικά αφορούν το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορωνοϊού.

Καθώς η πλειονότητα των κατοίκων της Ισλανδίας είναι εμβολιασμένοι δεν έχουν καταγραφεί σοβαρά περιστατικά covid-19 και μόλις τρεις άνθρωποι νοσηλεύονται.

«Από τη μία πλευρά παρατηρούμε ότι ο αριθμός των περιστατικών είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που θα επιθυμούσαμε, όμως αυτό που πρέπει να εξετάσουμε καλύτερα είναι τα σοβαρά περιστατικά και το ποσοστό τους σε σχέση με τις μολύνσεις», επεσήμανε η υπουργός Υγείας Σβάντις Σβαβαρσντότιρ.

Τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι επαναφέρει την υποχρέωση ενός αρνητικού μοριακού τεστ έως και 72 ωρών για όλους τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ισλανδία. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από τις 27 Ιουλίου.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021, 11:35Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει