Η Κίνα θέλει να συνεργαστεί στενά με την Ε.Ε., ειδικά στο πεδίο του εμπορίουΗ Κίνα θέλει να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάφορα πεδία, από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως το εμπόριο, τονίζει ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ενόψει της συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας με σκοπό την εδραίωση της διμερούς σχέσης.

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι οι διαφωνίες και οι εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών για το εμπόριο, τις επενδύσεις και τα δικαιώματα των μειονοτήτων ενδέχεται να μην επιτρέψουν να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση μετά το πέρας της μεθαυριανής (9η Απριλίου) συνόδου. Αυτό θα μπορούσε να πλήξει τις προσπάθειες της Ε.Ε. να εξασφαλίσει ευρύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά.

Στο άρθρο του στο φύλλο της «Handelsblatt» που κυκλοφορεί, αποσπάσματα του οποίου προδημοσιεύθηκαν χθες Κυριακή, ο Κινέζος πρωθυπουργός αρνείται πως το Πεκίνο προσπαθεί να διχάσει την Ε.Ε. επενδύοντας σε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

«Υποστηρίζουμε εμφατικά τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα ενωθεί και θα ευημερήσει», γράφει ο Λι. Κατά τον ίδιο, η στενή συνεργασία του Πεκίνου με ανατολικοευρωπαϊκά κράτη είναι επωφελής για «την ισορροπημένη ανάπτυξη εντός της Ε.Ε.».

Ανήσυχη για την επαπειλούμενη κινεζική κυριαρχία σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να πείσει το Πεκίνο να ανοίξει την κινεζική αγορά και έχει καταφέρει η Κίνα να δεσμευθεί να άρει αυτούς που οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν αθέμιτους και άδικους φραγμούς στις εμπορικές συναλλαγές.

Ο Λι διαβεβαιώνει στο άρθρο του ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με την Ευρώπη για να εφαρμοστεί η συμφωνία του Παρισιού για να προληφθεί η κλιματική αλλαγή, καθώς και όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διατήρηση σε ισχύ της συμφωνίας με το Ιράν για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αλλά και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Προσθέτει ότι το Πεκίνο θέλει να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Όμως η αύξηση των κινεζικών εξαγορών ευρωπαϊκών εταιρειών σε τομείς στρατηγικής σημασίας και η εντύπωση που επικρατεί στις Βρυξέλλες ότι το Πεκίνο αθετεί την υπόσχεσή του να προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο περιέπλεξαν τις συνομιλίες ενόψει της συνόδου της τρέχουσας εβδομάδας.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, 04:51

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει