Η Κίνα θα κλείσει το 2020 με τη χαμηλότερη ανάπτυξη από το 1976, εκτιμούν αναλυτές


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020, 14:02

Η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί με τον πλέον αργό ρυθμό από το 1976, πριν δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις του Τενγκ Χσιάο Πινγκ, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι οποίοι περικόπτουν δραστικά τις προβλέψεις τους, μετά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη το πρώτο δίμηνο του έτους από την πανδημία του κορονοϊού.

Η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,4% το 2020, σύμφωνα με τον μέσο όρο 12 προβλέψεων ειδικών από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα, όπως τονίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από την συρρίκνωση του 1976, χρονιάς κατά την οποία ολοκληρώθηκε στην Κίνα η “Πολιτιστική Επανάσταση”, κατά τη διάρκεια της οποίας οικονομία και κοινωνία βρέθηκαν σε μεγάλες αναταράξεις, καθώς και χρονιάς κατά την οποία έφυγε από τη ζωή ο Μάο Τσε Τουνγκ.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα δείχνουν “βουτιά” στους δείκτες της μεταποίησης, των πωλήσεων λιανικής και των επενδύσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο,  με πολλούς από αυτούς να πέφτουν σε ιστορικά χαμηλά.

Ο κορονοϊός και τα μέτρα για την αντιμετώπισή του περιόρισαν δραματικά την οικονομική δραστηριότητα για το μεγαλύτερο μέρος του Φεβρουαρίου, ενώ το outlook μοιάζει ζοφερό, καθώς άλλες χώρες ακολουθούν την Κίνα στη λήψη ανάλογων πρωτόγνωρων μέτρων.

Για το α’ τρίμηνο, η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι για συρρίκνωση της οικονομίας της Κίνας κατά 6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Η πορεία της κινεζικής οικονομίας στα επόμενα τρίμηνα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς αυτή δημιουργεί διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά και στη ζήτηση από το εξωτερικό για τα προϊόντα που παράγονται στην Κίνα.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2020, 14:02

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει