Η Κίνα θα συμμετάσχει στις πυρηνικές συνομιλίες εάν οι ΗΠΑ μειώσουν το οπλοστάσιό τους


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020, 10:37

Το Πεκίνο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα αιτήματα των ΗΠΑ να συμμετάσχει στις συνομιλίες πυρηνικού αφοπλισμού με τη Ρωσία είναι ένα τέχνασμα για να αποκλείσουν τις διαπραγματεύσεις. Πάντως, θα μπορούσε να λάβει μέρος εάν η Ουάσινγκτον μειώσει τα οπλοστάσια της στο επίπεδο της Κίνας.

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν συνομιλίες στη Βιέννη τον περασμένο μήνα για να συζητήσουν την αντικατάσταση της συνθήκης New START, η οποία περιορίζει κάθε πλευρά σε 1.550 πυρηνικές κεφαλές που έχουν αναπτυχθεί, αλλά πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε στην Κίνα να συμπεριληφθεί στις συνομιλίες αφοπλισμού, επικαλούμενος αυτό που λέει ότι είναι ελεύθερο το Πεκίνο που επίσης είχε αναπτύξει οπλικά συστήματα.

Η Κίνα δεν έχει δείξει ενδιαφέρον να συμμετάσχει.

Ο Φου Κονγκ, γενικός διευθυντής του Τμήματος Ελέγχου Όπλων στο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, δήλωσε ότι η πίεση των ΗΠΑ δεν είναι κάτι άλλο από ένα τέχνασμα για να εκτρέψει την παγκόσμια ένταση »και« να δημιουργήσει το πρόσχημα με το οποίο μπορούν να απομακρυνθούν από τη New START».

«Ο πραγματικός σκοπός τους είναι να απαλλαγούν από όλους τους περιορισμούς και να έχουν ελεύθερο χέρι στην αναζήτηση στρατιωτικής ανωτερότητας έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου, πραγματικού ή φανταστικού», δήλωσε ο Φου σε συνέντευξη Τύπου.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατέχουν περισσότερο από το 90% των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ινστιτούτου, η Ρωσία διαθέτει 6.375 πυρηνικές κεφαλές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν αναπτυχθεί, και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 5.800.

Αντίθετα, η Κίνα έχει 320, Γαλλία 290 και 215 ΗΒ.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020, 10:38

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει