Η Κίνα παρουσίασε το νέο αντιτορπιλικό τηςΗ Κίνα παρουσίασε σήμερα το πρώτο από τα νέας γενιάς αντιτορπιλικά της με κατευθυνόμενους πυραύλους και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιθεώρησε μεγάλη ναυτική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε μέσα στην καταχνιά και τη βροχή για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Σι επιβλέπει ένα σαρωτικό πρόγραμμα για τον εξοπλισμό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσονται από «αόρατα» αεριωθούμενα μέχρι αεροπλανοφόρα, καθώς η Κίνα ενισχύει την παρουσία της στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα και γύρω από την Ταϊβάν, γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στην περιοχή και την Ουάσινγκτον.

Το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύεται σημαντικά στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, καθώς η Κίνα επιδιώκει να προβάλει την ισχύ της μακριά από τις ακτές της και να προστατεύσει τους εμπορικούς δρόμους της και τους πολίτες της στο εξωτερικό.

Αφού επιβιβάσθηκε στο αντιτορπιλικό Xining, η παραγγελία για τη ναυπήγηση του οποίου είχε δοθεί πριν από μόλις δύο χρόνια, ο Σι παρακολουθούσε καθώς ένας στολίσκος κινεζικών και ξένων πλοίων περνούσε πλέοντας στα ύδατα ανοικτά του ανατολικού λιμανιού Τσινγκντάο.

«Σύντροφοι, σας χαιρετώ. Σύντροφοι, ευχαριστώ για τη σκληρή δουλειά σας», είπε ο Σι στους αξιωματικούς όρθιος πάνω στο κατάστρωμα του Xining καθώς περνούσαν τα πλοία, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

«Σε χαιρετούμε, πρόεδρε», απάντησαν εκείνοι. «Υπηρέτησε τον λαό».

Το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας, που ναυπηγήθηκε στη χώρα και δεν έχει ακόμη βαπτισθεί ενώ εξακολουθεί να υποβάλλεται σε δοκιμές στη θάλασσα, δεν ήταν παρόν, αν και το αεροπλανοφόρο Liaoning ήταν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό ρεπορτάζ.

Το Lianoning, το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, αγοράσθηκε δεύτερο χέρι το 1998 από την Ουκρανία και επανεξοπλίσθηκε στην Κίνα.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Απριλίου 2019, 15:02

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει