Η κακοκαιρία σαρώνει τη χώραΠρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021, 17:14

Σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει τις τελευταίες ώρες τη χώρα, προκαλώντας αναστάτωση και ζημιές σε πολλούς Δήμους. Οι δυνατοί άνεμοι και η ασταμάτητη βροχόπτωση αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του εν λόγω κύματος κακοκαιρίας, πλημμυρίζοντας δρόμους, αποκόβοντας κατοικίες και οδηγώντας ορισμένες περιοχές σε προληπτικές εκκενώσεις.

Πολλές περιφέρειες ανησυχούν για την αύξηση στη στάθμη των ποταμών. Παράλληλα, στα ορεινά της Φθιώτιδας έχει παρατηρηθεί και χιονόπτωση.

Ζημιές στη Δ. Αχαΐα – Αποκλείστηκαν σπίτια

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί στην Αχαΐα από την κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα, σημαντικό πρόβλημα παρατηρείται στα Άνω Σουδενέικα, όπου δύο σπίτια στο ύψος της Εκκλησίας έχουν αποκοπεί από τα νερά, ενώ αν συνεχιστεί η ραγδαία βροχόπτωση οι κάτοικοι θα εγκλωβιστούν.

Στο σημείο βρίσκονται ο αντιδήμαρχος Κώστας Ταπεινός και δυνάμεις της πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Προβλήματα εντοπίζονται και στο σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων Ωλενίας και Λαρισσού, όπως και στον δρόμο από το αεροδρόμιο Αράξου προς Λάππα, όπoυ λόγω της συσσώρευσης υδάτων υπάρχει αποκλεισμός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας, δεν αποκλείεται να υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας και στη ΝΕΟ Πατρών-Πύργου, εξαιτίας της ισχυρής βροχόπτωσης που δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας σε πολλά σημεία.

Προβλήματα στις εθνικές οδούς

Στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, η τροχαία παρακολουθεί την κίνηση των οχημάτων και είναι έτοιμη να διακόψει την κυκλοφορία σε περίπτωση που χρειαστεί.

Η κυκλοφορία διακόπηκε στην επαρχιακή οδό Άρλας-Ζησιμέικων, καθώς υπερχείλισε παρακείμενος χείμαρρος.

Προβλήματα εντοπίζονται και στον Αυτοκινητόδρομο Πατρών-ΑΘηνών. ΙΧ αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε μέσα στα νερά.

Πλημμύρισε ξανά το Ρίο

Εκτεταμένα προβλήματα καταγράφονται και στην περιοχή του Ρίου. Σε λίμνη έχει μετατραπεί ο κόμβος μπροστά από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Πάτρα: Έκλεισε ο δρόμος στο Άνω Καστρίτσι

Διακόπηκε η κυκλοφορία στον δρόμο προς Άνω Καστρίτσι μετά από κατολίσθηση. Στο σημείο επιχειρούν μηχανήματα για την απομάκρυνση των χωμάτων.

Εικόνες καταστροφής στη Δυτική Αχαΐα

Απέραντη λίμνη θυμίζει το χωριό στα Σουδενέικα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και τους κατοίκους να είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.

 

Ίδια εικόνα και στη Φώσταινα Δυτικής Αχαΐας με τους χειμάρρους να κατεβάζουν τόνους νερού και λάσπης, ενώ κατά τόπους έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Ποτάμι θυμίζει η παραλιακή οδός της Πάτρας. Η Ακτή Δυμαίων είναι με δυσκολία προσπελάσιμη, με το οδόστρωμα να έχει μετατραπεί σε λίμνη.

 

Αγρίνιο: Εκκενώθηκε ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου λόγω κακοκαιρίας

Εντολή άμεσης εκκένωσης του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου έδωσε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης των υδάτων στην λίμνη Λυσιμάχεια, που προκλήθηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η εκκένωση είναι προληπτική και δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.

Η ανακοίνωση του δήμου Αγρινίου έχει ως εξής: «Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία».

Ξεχείλισε ο ποταμός Αχέροντας στη Θεσπρωτία

Η κακοκαιρία πλήττει με μεγάλη σφοδρότητα και τη Θεσπρωτία, η οποία αντιμετωπίζει έντονες βροχοπτώσεις εδώ και ώρες.

Ως αποτέλεσμα, ο ποταμός Αχέροντας έχει ξεχειλίσει στη Γλυκή Θεσπρωτίας.

Δείτε βίντεο που τράβηξε κάτοικος της περιοχής:

 

 


Δημοσιεύτηκε από Ilias Bournas στις Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2021

 

Καρδίτσα: «Φούσκωσαν» ποταμοί και χείμαρροι στους δήμους Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα

Επικίνδυνα έχουν «φουσκώσει» οι ποταμοί και οι χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Στεργίου, ενώ σημειώθηκε και μια κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Καταπτώσεις βράχων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν και στον δήμο Λίμνης Πλαστήρα, από την έντονη και συνεχή βροχόπτωση, καταπτώσεις, όπως τονίζει ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος, οι οποίες έχουν καθαριστεί.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ποταμοί «φουσκώνουν», χωρίς μέχρι τώρα να εμπνέουν ανησυχία. «Είμαστε σε ετοιμότητα και παρακολουθούμε την εξέλιξη των βροχοπτώσεων σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Καρδίτσας», προσθέτει ο κ. Νάνος.

Σε πλήρη ετοιμότητα έχει θέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, το σύνολο του μηχανισμού που εμπλέκεται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή τις επόμενες ώρες, με επίκεντρο τη Δυτική Θεσσαλία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

Με επιστολή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας καλεί τους Δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή στο πλαίσιο των γεωγραφικών αρμοδιοτήτων τους, με τα μηχανήματα που διαθέτουν σε διασπορά και ετοιμότητα για άμεση αναχώρηση. Επιπλέον καλούνται οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και όσοι έχουν εργασίες στην ύπαιθρο να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας και για την ασφάλειά τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες.

Χιόνι στα ορεινά της Φθιώτιδας

Το έστρωσε στα ορεινά της δυτικής και νοτιοδυτικής Φθιώτιδας σε υψόμετρο λίγο πάνω από τα 1.000 μέτρα.

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι από το κομμάτι που οδηγεί στο δάσος της Οξιάς λίγο πιο πάνω από το Γαρδίκι.

Τα μηχανήματα της Περιφέρειας, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Μακρακώμης και η Τοπική Κοινότητα, με τον πρόεδρο της Γιάννη Βασιλείου, είναι σε ετοιμότητα.

 

Μεσολόγγι: Προληπτική εκκένωση κατοίκων στην περιοχή της Κλείσοβας λόγω κακοκαιρίας

Στην προληπτική εκκένωση των κατοίκων στην περιοχή Κλείσοβας Μεσολογγίου, κοντά στον οικισμό των Ρομά, προχωρούν οι Αρχές μετά από σχετική εισήγηση του δήμαρχου της πόλης Κωνσταντίνου Λύρου, καθώς υπάρχουν φόβοι επέκτασης των πλημμυρικών φαινομένων, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λύρος σημείωσε ότι «η εκκένωση γίνεται για καθαρά προληπτικούς λόγους και οι κάτοικοι μεταφέρονται σε ξενοδοχεία της περιοχής. Σε συνεργασία με το υπουργείο και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η επιχείρηση ολοκληρώνεται και κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, tempo24.news, trikalavoice.gr, karditsalive.net, lamiareport.gr

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει