Η καταγγελία για την απάτη των «call centers»
Μία καταγγελία, στις 9 Απριλίου ήταν αυτή, που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για να αποκαλυφθεί η απάτη που γινόταν -σύμφωνα με τις αρχές – από την Αθήνα σε υποψήφιους επενδυτές σε Αραβικές χώρες .
Η υπόθεση μετρά ήδη 104 κατηγορούμενους , που θα απολογηθούν την επόμενη εβδομάδα για εγκληματική οργάνωση ,απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος .
Η καταγγελία ,του εργαζόμενου από την Τυνησία ,που παρουσιάζει η Ζούγκλα ,έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης των δύο εταιρειών σε Άγιο Δημήτριο και Μοναστηράκι.
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα ,τον περασμένο Ιούνιο και ενώ αναζητούσε δουλειά ,εντόπισε αγγελία της μίας εταιρείας σε εφαρμογή στο διαδίκτυο .Αντικείμενο της εταιρείας ήταν ,όπως αναφερόταν η τεχνική υποστήριξη και αναζητούσε υποψηφίους για τη θέση του «Ειδικού Επιχειρηματικής Ανάπτυξης .»Στην πρόσληψή του βοήθησε και το γεγονός ότι μιλούσε αραβικά .Αρχικά τον ενημέρωσαν πως το αντικείμενο της δουλειάς του θα ήταν οι πωλήσεις και συγκεκριμένα να καλεί τηλεφωνικά υποψήφιους επενδυτές σε χώρες όπως το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ,και να τους πείθει να επενδύσουν σε συγκεκριμένες πλατφόρμες .
«Συνειδητοποίησα ότι είναι απάτη »
Ο εργαζόμενος πολύ γρήγορα ,όπως κατήγγειλε στις αρχές ,κατάλαβε ότι πρόκειται για απάτη .
«Έπρεπε να λέω ψέματα στα υποψήφια θύματα για την φερεγγυότητα των εταιρειών αλλά δεν ήθελα και έτσι αποχώρησα .»Στη συνέχεια αναζητώντας και πάλι εργασία ,εντόπισε μία θέση στην δεύτερη εταιρεία ,στον Άγιο Δημήτριο .Και σε αυτή την εταιρεία ,το «εισιτήριο» για την πρόσληψή του ήταν ότι ήξερε να μιλά αραβικά .Η συγκεκριμένη εταιρεία ,σύμφωνα με την καταγγελία ,εμφάνιζε σαν αντικείμενο εργασίας την παροχή υπηρεσιών ψυχαγωγίας ,όμως πολύ γρήγορα κατάλαβε ότι και πάλι γινόταν απάτη ,αυτή τη φορά μέσω διαφορετικής πλατφόρμας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης,η απάτη γινόταν μέσω τριών ιστοσελίδων με τη μία μάλιστα να έχει καταγγελθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα .
Εμφανίζονταν ως επενδυτικές εταιρείες μόνο που καμία δεν είχε άδεια.
Ο καταγγέλλων ,λίγο πριν τις συλλήψεις των κατηγορούμενων ,είπε στις αρχές ότι και οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούσαν υπαλλήλους τους ,σε ομάδες των δέκα ατόμων ,που είχαν επιφορτιστεί για την πρώτη επικοινωνία με τα υποψήφια θύματα .Όταν η συζήτηση προχωρούσε ,τότε αναλάμβαναν οι πιο έμπειροι .Ήταν εκείνοι που καθοδηγούσαν τα θύματα να μεταφέρουν τα χρηματικά ποσά είτε μέσω τράπεζας είτε μέσω ψηφιακών πορτοφολιών .Μόνο από τη μία εταιρεία υπολογίζεται ότι το κέρδος από την απάτη έφθανε τα 750.000 δολάρια.