Η ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ ΑΕΒΕ εμμένει στην αντεργατική λογική της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ερώτηση των Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και Δημήτρη Στρατούλη στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Δεν είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται Ερώτηση στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σχετικά με την αντεργατική συμπεριφορά της Διοίκησης της ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ ΑΕΒΕ.

Με την υπ’ αρ. 1241/03-09-2012 Ερώτηση που κατατέθηκε στο Υπουργείο σας, είχαν κοινοποιηθεί τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι της ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ ΑΕΒΕ. Εκτενέστερη αναφορά έγινε τότε στις παράνομες απολύσεις που προχώρησε η διοίκηση της εταιρείας σε εργαζόμενους που αντέδρασαν και δεν δέχτηκαν τις υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών που τους επιβλήθηκαν. Το Υπουργείο σας τότε με την υπ’ αρ. 258/20-09-2012 απάντησή του στάθηκε στο σημείο της γνωμάτευσης της Κοινωνικής Επιθεώρησης Μαγνησίας, ότι εφόσον υπήρξε συμφωνία για χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών, η επιχείρηση οφείλει να καταβάλλει άμεσα τα ημερομίσθια υπερημερίας για το διάστημα που δεν απασχόλησε τους εργαζόμενους και ανέφερε την τυπική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν, χωρίς όμως να προχωρήσει σε περεταίρω ενέργειες που θα προφύλασσαν τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης εταιρείας, όσο και σε άλλες περιπτώσεις που καταπατώνται κατάφορα τα εργασιακά δικαιώματα.

Μετά την αναπάντητη υπ’ αρ. 1601/13-09-2013 κατατεθείσα Ερώτηση, οι τελευταίες εξελίξεις επιβάλλουν την υποβολή και τρίτης Ερώτησης.

Στα όρια της οικονομικής και ψυχικής εξαθλίωσης, μετά από τρία δύσκολα χρόνια που έχουν σημαδευτεί από 58 περίπου απολύσεις, άδειες άνευ αποδοχών, διαθεσιμότητες, περικοπές μισθών μέχρι και 40%, άτακτη καταβολή της μισθοδοσίας, οι 80 εναπομείναντες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιούνιο του 2013. Επίσης, δεν τους έχει καταβληθεί το επίδομα αδείας για το 2013, αλλά ούτε και το 55% του Δώρου Χριστουγέννων του 2013. Συγκεκριμένα, στον κάθε εργαζόμενο οφείλονται κατά μέσο όρο έως και 10.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον για μερικούς θέμα επιβίωσης.

Αντιδρώντας στη μη υλοποίηση των διαβεβαιώσεων της Διοίκησης ότι, μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα είχε βρεθεί κάποια λύση, και έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο υπομονής, 25 εργαζόμενοι προχώρησαν από τις 10/02/2014 σε επίσχεση εργασίας που αρνούνται να σταματήσουν, αν δεν λάβουν ένα μέρος από τα δεδουλευμένα τους, καθώς και δεσμεύσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

Την ίδια στιγμή, η είδηση της εξώδικης απάντησης της εταιρείας προς τον Πρόεδρο της εργοστασιακής Επιτροπής, ζητώντας του να επιστρέψει στην εργασία του, ήρθε να επιδεινώσει την όλη κατάσταση με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν την προσπάθεια εκφοβισμού τους από την εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί την «Κρίση» για να δικαιολογεί την αντεργατική της λογική, αφού παραγγελίες και παραγωγή υπάρχουν.

Επειδή, η εργοδοσία της ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ ΑΕΒΕ δεν προέβη σε καμία ενέργεια καλής θέλησης, αλλά εμμένει στην αντεργατική λογική της με αδιαφορία που προκαλεί

Επειδή, η κυβέρνηση, αν και ενήμερη, δεν προέβη μέχρι τώρα σε καμία ενέργεια συμμόρφωσης της ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ ΑΕΒΕ με το Εργασιακό Δίκαιο

Επειδή, η ανεκτική στάση της κυβέρνησης απέναντι σε υποθέσεις καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων τείνει να «νομιμοποιήσει» την αντεργατική συμπεριφορά ως το αναγκαίο κακό της Κρίσης

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να προστατεύσει τους εργαζόμενους από την αντεργατική λογική της εργοδοσίας;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει