Η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν έχει στοιχεια για απελάσεις ανήλικων από τις ΗΠΑ


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2020, 04:50

Η μεξικανική κυβέρνηση ανέφερε χθες Σάββατο πως δεν έχει στη διάθεσή της στοιχεία για απελάσεις ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών από τις ΗΠΑ στη μεξικανική επικράτεια, έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times σύμφωνα με το οποίο γίνονται επαναπροωθήσεις παιδιών, κατά παραβίαση διμερών συμφωνιών.

Οι Τάιμς έγραψαν προχθές Παρασκευή πως οι αμερικανικές αρχές απελαύνουν παιδιά από τρίτες χώρες στο Μεξικό, γεγονός που κλιμακώνει την ένταση όσον αφορά ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει τριβές στις σχέσεις των δύο κρατών επί των ημερών της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ [1].

Η μεξικανική κυβέρνηση αντέδρασε περιοριζόμενη να πει ότι θα εξετάσει τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα, αλλά δεν έχει στοιχεία που να της επιτρέπουν να επιβεβαιώσει τέτοιες περιπτώσεις.

«Επί του παρόντος δεν έχουμε κανένα έγγραφο για ανήλικους που εισήλθαν στη μεξικανική επικράτεια χωρίς να συνοδεύονται από συγγενείς τους», σημείωσε ο Ρομπέρτο Βελάσκο, ανώτερο στέλεχος του μεξικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μέσω Twitter.

Ο Βελάσκο πρόσθεσε ότι η μεξικανική κυβέρνηση θα ερευνήσει το ζήτημα, σε συνεργασία με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και πολυμερείς οργανισμούς.

Ωστόσο, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, μεξικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αρχές των ΗΠΑ δεν επιτρέπουν στις μεξικανικές αρχές να εξετάζουν ή να εγκρίνουν ποιος απελαύνεται από την αμερικανική επικράτεια. Βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να διευθετηθεί το ζήτημα, πρόσθεσε.

Κατά το δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι απελάσεις περιγράφονται σε εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανώτερου αξιωματούχου της αμερικανικής συνοριοφυλακής και παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας του Μεξικού με τις ΗΠΑ δυνάμει της οποίας η μεξικανική κυβέρνηση συμφώνησε να επιβάλλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2020, 04:55

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει