Η κυβέρνηση καταδικάζει τις «επιθέσεις» σε βάρος μελών του ιατρικού προσωπικού


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Μαΐου 2020, 01:14

Η κυβέρνηση της Κολομβίας καταδίκασε χθες Δευτέρα αυτές που χαρακτήρισε «επιθέσεις» προσώπων και ένοπλων οργανώσεων εκτός νόμου εναντίον γιατρών και ιατρικών αποστολών, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Καλούμε την κοινότητα, τους ασθενείς και τους οικείους τους, καθώς και τις παράνομες οργανώσεις να σέβονται το ιατρικό προσωπικό», τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και καταστροφών του υπουργείου Υγείας, ο Λουίς Φερνάντο Κορέα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου.

Η κυβέρνηση μιλά για «επιθέσεις» αναφερόμενη σε οδοφράγματα που εμποδίζουν τη διέλευση ασθενοφόρων σε απομονωμένες περιοχές, σε κλοπές υλικού, καθώς και προπηλακισμούς μελών του ιατρικού προσωπικού, ιδίως στους νομούς Νόρτε δε Σαντανδέρ (γειτονεύει με τη Βενεζουέλα), Λα Γουαχίρα (βορειοανατολικά) και Βάγιε δελ Κάουκα (νοτιοδυτικά).

Η κυβέρνηση «απορρίπτει κάθε βίαιη ενέργεια εναντίον του ιατρικού προσωπικού», που αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά το δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Η Μπογοτά κάνει λόγο για 64 «επιθέσεις» αυτού του είδους από την αρχή της χρονιάς στην Κολομβία, όπου το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό εντοπίστηκε την 6η Μαρτίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, γιατροί στην Κολομβία έχουν καταγγείλει πως γίνονται θύματα διακρίσεων και προπηλακισμών, ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και στις γειτονιές όπου ζουν, κυρίως από πλευράς ανθρώπων που φοβούνται ότι θα τους μολύνουν.

Ο συντηρητικός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε καταδικάζει τις επιθέσεις αυτές και αποκαλεί «ήρωες» τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στην Κολομβία, όπου εφαρμόζονται από την 25η Μαρτίου μέτρα περιορισμού σε όλη την επικράτεια, οι αρχές κάνουν λόγο επισήμως για τουλάχιστον 340 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 7.600 και πλέον κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Μαΐου 2020, 01:14

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει