Η κυβέρνηση περί άλλα τυρ(ι)βάζει

Το όνομα «φέτα» ως γνήσιο ελληνικό προϊόν είναι κατοχυρωμένο εντός του πλαισίου της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς αλλά, μαζί με άλλα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου… «αφελληνισμού» του έπειτα από την υπογραφή/επίτευξη συμφωνίας της Ε.Ε. με τον Καναδά για Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου.

Αυτό ακριβώς ισχυρίζεται με παρέμβασή της η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου έπειτα από την εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου να χάσει το μονοπώλιο χρήσης ονομασιών ορισμένων Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), μεταξύ των οποίων η φέτα και οι ελιές Καλαμάτας.

«Ουσιαστικά απεμπολείται η δυνατότητα προνομιακής πρόσβασης και εξαγωγών της γνήσιας φέτας στις αγορές αυτές, που σύμφωνα με σχετική μελέτη, θα συνέβαλε στη δημιουργία 150.000 χιλιάδων νέων μόνιμων θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα 2-8 χρόνια» τόνισε σε συνέντευξη τύπου επί του θέματος ο ανεξάρτητος (πρώην γαλάζιος) βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης, ο οποίος δεν διστάζει να συνδέσει ευθέως την φημολογούμενη επιστροφή του στην κυβέρνηση με την φέτα: «Η φέτα είναι καταλυτική. Χάνεται η φέτα, χάνεται ο Κασαπίδης. Ούτε καν συνεργασία δεν συζητώ».

Την ίδια ώρα ο υφυπουργός ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης περί άλλα… τυρ(ι)βάζει, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ μιλά για υπερβολές μερίδας του Τύπου που επιμένει όλες αυτές τις μέρες ότι η Ελλάδα όφειλε να κατοχυρώσει την ονομασία «φέτα» και όχι τον όρο «ελληνική φέτα».

Ευθύνες για το ελληνικό αυτογκόλ έχει και η ελληνίδα Επίτροπος. Το μέτωπο που είχαν σχηματίσει οι Επίτροποι Μαρία Δαμανάκη από την Ελλάδα, Αντόνιο Ταγιάνι από την Ιταλία και Μισέλ Μπαρνιέ από τη Γαλλία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη σχετική ψηφοφορία και ουσιαστικά οι γαλακτοκομικές εταιρίες του Καναδά θα μπορούν να παράγουν τυρί με την ονομασία «φέτα», η οποία πλέον θα μπορεί να κυκλοφορεί και στις ευρωπαϊκές αγορές. Η μόνη παραχώρηση που έγινε από την Κομισιόν είναι ότι η συγκεκριμένα φέτα δεν θα ονομάζεται «ελληνική φέτα».

Εντάξει, δεν περιμέναμε από την κυρία Δαμανάκη να αναφωνήσει στη συνεδρίαση «Εδώ τυροκομείο, εδώ τυροκομείο», αλλά πρόκειται αναμφίβολα για σημαντική ήττα της ελληνικής πλευράς, που δεν κατάφερε να περάσει σχεδόν κανένα από τα αιτήματά της. Και δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι οι κτηνοτρόφοι συντοπίτες του κ. Μηταράκη στη Λαμία θα συμμερίζονται την άποψή του ότι ο θόρυβος που έχει προκληθεί είναι υπερβολικός…

O κ. Μηταράκης, μετά το ρεπορτάζ στο προηγούμενο τεύχος του UNFOLLOW για τη σχέση του με την Eldorado Gold, εμφανίστηκε σε μεσημεριανή εκπομπή «ψυχαναλύτριας» για να πει τον πόνο του, που παράτησε τις χρυσές δουλειές του ως golden boy για να γίνει υφυπουργός στην Ψωροκώσταινα με απειροελάχιστες αποδοχές. Αν βρει χρόνο από τα συνεχή ταξίδια του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης που γυρίζει τον κόσμο για να βρει επενδυτές -ναι, εδώ γελάτε- ας πάει μια βόλτα και στην επαρχία. Οι κτηνοτρόφοι τον περιμένουν με ανοιχτές αγκαλιές για να πήξουν τυρί. Ίσως έχουν να του πουν και δυο λόγια για το success story της κυβέρνησής του.

Πηγή – Unfollow.com.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει