Η Κόστα Ρίκα απαιτεί οι πολίτες Ονδούρας να ζητούν στο εξής βίζα για λόγους ασφαλείας


Οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για ζητήματα μετανάστευσης στην Κόστα Ρίκα ανακοίνωσαν πως στο εξής θα απαιτείται η εξασφάλιση θεωρήσεων διαβατηρίων για να επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε πολίτες της Ονδούρας, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέτρο, που θα τεθεί σε εφαρμογή απόψε, είχε αναγγελθεί και κατόπιν αναβληθεί την περασμένη εβδομάδα.

Η Τεγκουσιγκάλπα αντέδρασε τότε τονίζοντας πως η απόφαση που έλαβε το Σαν Χοσέ της προκάλεσε «κατάπληξη» και διαμηνύοντας πως θα ανταπέδιδε το μέτρο.

Ο κοσταρικανός υπουργός Ασφάλειας, ο Μάριο Σαμόρα, είπε σε δημοσιογράφους πως η επιβολή του νέου κανονισμού αποφασίστηκε «για λόγους ασφαλείας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κόστα Ρίκα ενημέρωσε αυτό της Ονδούρας πως ο κυριότερος λόγος για την επιβολή βίζας ήταν «η μεγέθυνση» της παρουσίας «εγκληματικών οργανώσεων» στην πόλη Λιμόν και «η άφιξη εκτελεστών από την Ονδούρα», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών αυτής της τελευταίας χώρας, τον Ενρίκε Ρέινα.

Ώρες μετά την ανακοίνωση του Σαν Χοσέ, ανακοινώθηκε από την Τεγκουσιγκάλπα η εφαρμογή πανομοιότυπου μέτρου, δυνάμει «της αρχής της αμοιβαιότητας».

Μέχρι στιγμής το 2023, έχουν εισέλθει στην Κόστα Ρίκα κάπου 25.900 πολίτες Ονδούρας, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν παραμένουν στη χώρα. Mόλις 353 υπήκοοι Ονδούρας υπέβαλαν αιτήσεις να τους χορηγηθεί άσυλο εκεί φέτος.

Η εξασφάλιση θεώρησης διαβατηρίου δεν θα είναι πάντως υποχρεωτική για τους πολίτες της Ονδούρας οι οποίοι απλά θα διέρχονται από την Κόστα Ρίκα, διευκρίνισε το ινστιτούτο μετανάστευσης σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει