«Η μακρά καθυστέρηση του Brexit θα ανάγκαζε τους Βρετανούς να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές»Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προειδοποιεί τους βουλευτές ότι αν δεν εγκρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ –την οποία έχουν ήδη απορρίψει δύο φορές– το διαζύγιο μπορεί να καθυστερήσει πολύ και να υποχρεωθεί η χώρα να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Μετά από δυόμιση χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων, το αποτέλεσμα παραμένει ακόμη αβέβαιο. Στις επιλογές που έχουν οι Βρετανοί περιλαμβάνεται η μακρά αναβολή του Brexit, η έξοδος με βάση τη συμφωνία της Μέι, μια άτακτη έξοδος χωρίς συμφωνία ή ακόμη και η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Η πρωθυπουργός έχει δώσει ένα σαφές τελεσίγραφο στους υποστηρικτές του Brexit: να εγκρίνουν τη συμφωνία της μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Μαρτίου, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια αναβολή πέραν και της 30ής Ιουνίου, κάτι που θα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπής του διαζυγίου. Προειδοποιεί επίσης ότι η Βρετανία θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, στα τέλη Μαΐου, αν παραταθούν οι συνομιλίες.

“Αν η πρόταση είναι να επιστρέψουμε στην αφετηρία και να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία, αυτό θα σημάνει μια πολύ μεγαλύτερη παράταση – σχεδόν σίγουρα θα απαιτούσε να συμμετάσχει το Ηνωμένο Βασίλειο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, γράφει σε άρθρο της στην εφημερίδα Sunday Telegraph.

“Η ιδέα να προσέλθουν οι Βρετανοί στις κάλπες για να εκλέξουν ευρωβουλευτές τρία χρόνια αφού ψήφισαν να αποχωρήσουν από την ΕΕ δεν έχει νόημα. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ισχυρός συμβολισμός της συλλογικής πολιτικής αποτυχίας του κοινοβουλίου”, πρόσθεσε.

Η Συμφωνία Αποχώρησης της Μέι απορρίφθηκε δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων, στις 15 Ιανουαρίου και στις 12 Μαρτίου. Όμως η πρωθυπουργός επιμένει και σκοπεύει να την παρουσιάσει και πάλι προς ψήφιση για τρίτη φορά εντός της εβδομάδας, πιθανότατα την Τρίτη. Για να περάσει η συμφωνία θα πρέπει να πείσει δεκάδες “αντάρτες” του Συντηρητικού κόμματος αλλά και το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας στο κοινοβούλιο.

Το DUP έχει ανακοινώσει ότι συνεχίζει τις συνομιλίες με την κυβέρνηση και αυτό το Σαββατοκύριακο, όμως οι διαφορές του όσον αφορά τα σύνορα με την Ιρλανδία και το λεγόμενο backstop παραμένουν.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019, 00:07

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει