Η Μ. Χρυσοβελώνη για την πυρκαγιά στην Β ΒΙ.ΠΕ Βόλου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Σε πολύ κρίσιμα θέματα, που σχετίζονται με την πυρκαγιά της 1η Ιουνίου στην Β’ ΒΙΠΕ Βόλου σε μονάδα ανακύκλωσης, επικεντρώνεται η Βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Δημόσιας Τάξης. ’’Το πρόβλημα έχει διπλή διάσταση. Αφ ενός όλα τα γειτονικά, άχτιστα οικόπεδα ήταν ακαθάριστα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου. Αν δεν είχε παρέμβει άμεσα η Πυροσβεστική, η επέκταση της πυρκαγιάς θα ήταν πολύ εύκολη αφού τόνοι από ξερόχορτα και σκουπίδια καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις μεταξύ των μονάδων της βιομηχανικής περιοχής και επιπλέον στην ίδια περιοχή συνυπάρχουν μεγάλες δεξαμενές χημικών και πετρελαιοειδών, των οποίων τα θέματα ασφάλειας θα έπρεπε να ρυθμίζονται σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο Οδηγιών «Σεβέζο».
Αφ ετέρου το πρόβλημα φυσικά αφορά και την προστασία της υγείας των πολιτών του Βόλου, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκάλεσε η πυρκαγιά δημιούργησε τοξικό σύννεφο μαύρου καπνού, που ήταν ορατό από το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου’’ δήλωσε η κα Χρυσοβελώνη. Συγκεκριμένα η Βουλευτής Μαγνησίας ρωτά αν εκπονήθηκαν από τους υπεύθυνους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς όλες οι μελέτες Σεβέζο που αφορούν τις εγκαταστάσεις της Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, όπου υπάρχουν επικίνδυνες (εύφλεκτες / χημικές) ουσίες και ειδικότερα αν είχε μελετηθεί το προφανές ενδεχόμενο πρόκλησης φαινομένου ντόμινο από μια τέτοια φωτιά εντός της ΒΙΠΕ.
Γιατί δεν καθαρίστηκαν ακόμη οι ανοιχτοί χώροι της ΒΙΠΕ από εύφλεκτα υλικά ενώ βρισκόμαστε πλέον εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, πότε θα καθαριστούν και κυρίως αν έγιναν όλες οι απαραίτητες σύμφωνα με τον νόμο κοινοποιήσεις των μέτρων ασφαλείας από τις μονάδες της ΒΙΠΕ καθώς και οι απαιτούμενοι έλεγχοι των αντιστοίχων εγκαταστάσεων από τις αρμόδιες αρχές. Απαντήσεις ζητά και για το αν έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα πολιτικής προστασίας του πληθυσμού του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου, καθώς και για το αν έχουν ολοκληρωθεί δράσεις έγκαιρης ενημέρωσης ή εκπαίδευσης των πολιτών έτσι ώστε αυτοί να μπορούν να αυτόπροστατευθούν σε περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης. ’’Αυτά είναι ερωτήματα που θέτει, αυτονόητα εκτιμώ, κάθε πολίτης της Μαγνησίας. Δυστυχώς όμως τόσο απλά και συνάμα σημαντικά θέματα δεν απασχολούν τους αρμόδιους Υπουργούς’’ κατέληξε η κα Χρυσοβελώνη.