Η Μ. Χρυσοβελώνη σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του κράτους

Η Βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Α. Μανιτάκη, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του Κράτους.

Συγκεκριμένα η Βουλευτής ανέφερε στην ερώτηση:

«Απευθυνόμενος στη Βουλή περιγράψατε τα κριτήρια του επερχόμενου και μεγαλύτερου κύματος καταργήσεων – συγχωνεύσεων υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα η Συγκυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει, όπως σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, μόνον εκείνες τις δημόσιες υπηρεσίες, «που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιτελέσουν ιδιωτικοί φορείς, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι το κόστος λειτουργίας τους δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα ή αδικαιολόγητα τον έλληνα φορολογούμενο».

Σύμφωνα με την εν λόγω λογική το Κράτος είναι εκείνο που περισσεύει από το επιχειρηματικό ενδιαφέρον των ιδιωτών. Ταυτόχρονα παρεισφρύουν υποκειμενικά κριτήρια, όπως είναι λ.χ. η «μη υπέρμετρη επιβάρυνση», τα οποία μπορούν να γίνουν αντικειμενικά μόνο με την χρησιμοποίηση κάποιας συγκεκριμένης επιστημονικής μεθόδου μέτρησης κόστους – οφέλους και βέβαια μόνο αν έχετε ορίσει συγκεκριμένα μέτρα αποδοτικότητας / αποτελεσματικότητας, μετά από σύγκριση με τα οποία θα προκύπτει η τυχόν «υπέρμετρη ή αδικαιολόγητη» επιβάρυνση των φορολογούμενων.

Επειδή, όπως φάνηκε ξεκάθαρα κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου σας για τις συγχωνεύσεις, το Υπουργείο σας δεν χρησιμοποίησε πουθενά τέτοια κριτήρια παρά μόνο αόριστες αναφορές στο «δημόσιο συμφέρον» ή σε «οικονομοτεχνικές μελέτες άλλων υπουργείων» που ουδέποτε κατατέθηκαν στο κοινοβούλιο, ερωτάσθε:

  1. Αν λ.χ. για την Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης εκδηλώσει αύριο το πρωί ενδιαφέρον κάποιος ιδιώτης, αυτή μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αποκρατικοποίησης; Ισχύουν τα ίδια για υπηρεσίες του υπουργείου σας όπως η Υπηρεσία Ανάπτυξης Πληροφορικής ή το ΕΚΔΔΑ, οι οποίες σύμφωνα με το δικό σας σκεπτικό, θα εξυπηρετούσαν ιδιωτικά συμφέροντα στους χώρους της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της Επαγγελματικής Κατάρτισης;

  2. Ποιες επιστημονικές μεθόδους και αντικειμενικά κριτήρια θα χρησιμοποιήσετε για να επιλέξετε τους φορείς που θα συμπεριλάβετε στο επόμενο κύμα καταργήσεων – συγχωνεύσεων δημόσιων οργανισμών;»

Αθήνα, 20.1.2013

Η ερωτώσα Βουλευτής

Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Βουλευτής Μαγνησίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει