Η Μ. Χρυσοβελώνη σχετικά με το χρηματοδοτικό κεφάλαιο φυσικών καταστροφών

Η Βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα, και τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κ. Χατζηδάκη, σχετικά με το χρηματοδοτικό κεφάλαιο φυσικών καταστροφών.

Συγκεκριμένα η Βουλευτής ανέφερε στην ερώτηση:

«Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε μια περίεργη νομοθετική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα ο υπουργός κ. Στουρνάρας προχώρησε στη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την προετοιμασία σχεδίου νόμου δημιουργίας «χρηματοδοτικού κεφαλαίου φυσικών και μη καταστροφών».

Το περίεργο του πράγματος συνίσταται στον παραπλανητικό τίτλο και στην συσχέτιση του σχεδιαζόμενου Κεφαλαίου με το καταργηθέν από προηγούμενη Μνημονιακή κυβέρνηση «Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών» (ΕΤΑΕΑ). Υπενθυμίζω ότι το ΕΤΑΕΑ με πρόεδρο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη προσέφερε πολύτιμη και χειροπιαστή βοήθεια στους πληγέντες από τις πυρκαγιές του 2007 μέχρι την ατυχή κατάργηση του με τον Ν. 3895/2010.

Σήμερα εσείς έρχεσθε να προτείνετε την αντικατάσταση του ειδικού ταμείου από ένα Κεφάλαιο εκτάκτων αναγκών που δήθεν «θα χρηματοδοτεί την αποκατάσταση φυσικών και όχι μόνο καταστροφών».

Φυσικά η σύγκριση των δυο μηχανισμών είναι άτοπη καθώς το Ταμείο χρηματοδοτούσε πραγματικά και άμεσα τις τοπικές κοινωνίες ενώ το σχεδιαζόμενο Κεφάλαιο θα επενδυθεί σε αϋλα χρηματοοικονομικά προϊόντα όπως είναι τα ομόλογα ή τα παράγωγα φυσικών καταστροφών!

Με άλλα λόγια ο συγκεκριμένος μηχανισμός προορίζεται να λειτουργήσει σαν οικονομικό «δεκανίκι» των ασφαλιστικών εταιριών με δεδομένη την απροθυμία του αντασφαλιστικού κλάδου διεθνώς να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές στην χώρα μας.

Παράλληλα ο μηχανισμός αυτός θα αποτελέσει έναν τρόπο μετακύλισης των σχετικών κινδύνων εκ μέρους των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών που δεν φημίζονται για την οικονομική ευρωστία τους.

Η ανάπτυξη παραγώγων (catastrophe futures) ή ομολόγων φυσικών καταστροφών (catastrophe bonds) δεν αφορά βέβαια την προστασία του πολίτη από σεισμούς, πυρκαγιές κτλ. αλλά την προώθηση πολύ συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων, εγχώριων και διεθνών. Συνεπώς ερωτάσθε:

  1. Πως βρήκε ο κ. Στουρνάρας το χρόνο να ασχοληθεί με ένα τόσο εξεζητημένο θέμα την στιγμή που δηλώνει ότι δεν προλαβαίνει να ανταποκριθεί σε άλλες βασικές υποχρεώσεις του όπως είναι η απάντηση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή; Υπάρχει κάποια σχέση της παραπάνω πρωτοβουλίας με προτάσεις που έχει κάνει ο γερμανικός αντασφαλιστικός όμιλος MUNICH RE, ο οποίος ειδικεύεται παγκοσμίως στην αντασφάλιση κινδύνων από φυσικές καταστροφές;

  2. Πως μπορεί το σχεδιαζόμενο Κεφάλαιο να αντικαταστήσει το ΕΤΑΕΑ; Υπάρχει κάποια πραγματική σχέση μεταξύ των μηχανισμών αυτών; Αν δεν υπάρχει, γιατί κάνετε την παραπειστική συσχέτιση δυο τελείως ανόμοιων πραγμάτων;

  3. Ποιους θα χρηματοδοτεί στην πραγματικότητα το σχεδιαζόμενο Κεφάλαιο; Θα αποκαθιστά ζημιές σε δημόσια δίκτυα και υποδομές; Θα αποζημιώνει πληγέντες πολίτες; Αν όχι, που θα καταλήγουν τα χρήματα του Κεφαλαίου;

  4. Ποιοι θα συνεισφέρουν στον σχηματισμό του αρχικού Κεφαλαίου; Ποιος πρότεινε αυτή την ιδέα στον υπουργό Οικονομικών;

  5. Είναι τα παραπάνω γνωστά στην Τράπεζα της Ελλάδας ή στο συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης που εποπτεύουν τον ασφαλιστικό κλάδο; Αν ναι, ποιες είναι οι απόψεις τους;»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει